Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

19 april 2017

Huiskonijnen zijn eenzaam en ongelukkig: 'Zorg dat ze gezelschap hebben'

Heb je een konijn als huisdier? Uit onderzoek van de Nederlandse Voedselindustrie Gezelschapsdieren (NVG) blijkt dat konijnen ongelukkig zijn. Dat komt omdat ze eenzaam zijn. 60 procent van de konijnenbaasjes heeft er namelijk maar één.

Dat is volgens de onderzoekers de reden dat ze ongelukkig zijn, want konijnen hebben juist gezelschap nodig. Om mensen voor te lichten over alles wat erbij komt kijken als je een konijn neemt, is de Dierenbescherming samen met de NVG een campagne gestart: 'Happy Konijn'.

1,2 miljoen

Met de 1,2 miljoenen huiskonijnen is het konijn een van de meeste geliefde huisdieren van Nederland. Toch blijkt uit onderzoek dat veel konijneneigenaren niet voldoende geïnformeerd zijn over de verzorging van de knaagdieren. "Een konijn is nog vaak een impulsaankoop", vertelt Niels Dorland van de Dierenbescherming aan EditieNL. "Het is belangrijk dat consumenten weten waar ze zich aan binden bij het kopen van een konijn."

De 'Happy Konijn'-campagne moet het voor dierenspeciaalzaken makkelijker maken om informatie aan mensen te geven die een konijn willen kopen. Die informatie moet ervoor zorgen dat konijnen gelukkig zijn en blijven. 

Eenzaam konijn

De initiatiefnemers van 'Happy Konijn' pleiten oor een nieuwe manier van konijnen houden in Nederland. In de campagne geven ze een aantal tips waarin ze uitleggen hoe je konijnen zo vrolijk mogelijk houdt. "Die tips gaan over de voeding, het hok en de verzorging van konijnen," vertelt Dorland. "Met de tips kan je ervoor zorgen dat je konijn niet eenzaam en ongelukkig wordt."

Tekst gaat verder onder de afbeelding

De 10 tips uit de 'Happy Konijn'-campagne

Neem er twee

De belangrijkste tip die 'Happy Konijn' konijnenhouders wil meegeven, is om meerdere konijnen te houden. Konijnen zijn gezelschapsdieren en hebben behoefte aan een partner in het hok, en zijn erg ongelukkig wanneer ze alleen zitten. "Het is dus belangrijk dat konijnen op z'n minst met z'n tweeën leven", zegt Dorland.

Niet alleen konijnen worden op de verkeerde manier gehouden, ook bij andere dieren worden er nog steeds fouten gemaakt.

Bekijk hier de hele reportage: 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws