Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

08 maart 2017

Dierenbescherming wil 'houdverbod' voor mishandelaars, maar is dat haalbaar?

'Mensen die ooit een dier hebben mishandeld of verwaarloosd mogen nooit meer een dier houden', vindt 92 procent van de Nederlanders. Dierenmishandelaars moeten een zogeheten houdverbod krijgen. Maar in praktijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan.

Het is overigens niet de eerste keer dat voor zo'n verbod wordt gepleit. Dion Graus (PVV) vraagt al tien jaar - 'al lang voordat ik in de politiek zat' om een levenslang houdverbod voor veroordeelde dierenbeulen. "Wel is er al een motie aangenomen waarmee dierenbeulen gevangenisstraf kunnen krijgen", zegt hij tegen EditieNL. 

'Nu kun je het verbod nog afkopen'

Die straf is er dus al. Daders die zijn veroordeeld voor het mishandelen of het verwaarlozen van dieren krijgen nu nog een voorwaardelijke straf en een boete. Dat is niet genoeg, vindt Graus en de Dierenbescherming dus ook. "Die voorwaardelijke boete moet je betalen als je weer een dier aanschaft. Dan kun je dus weer gewoon opnieuw beginnen", vertelt Casper Schrijver van de Dierenbescherming. Daarom roepen ze nu de politiek op om na de verkiezingen echt werk van te gaan maken van het houdverbod.

92 procent van de Nederlanders is het men hun eens, blijkt uit een onderzoek dat de Dierenbescherming heeft laten uitvoeren.

Of zo'n houdverbod haalbaar is, daar twijfelt Janine Janssen, lector Veiligheid in Afhankelijkheidsrelaties, aan. "Het houdverbod is geen straf, maar een maatregel. Wie gaat controleren of mensen zich houden aan deze regel", zegt ze tegen EditieNL.

Hoe gaan we het realiseren?

Het idee is sympathiek, volgens Janssen. "Het zou prachtig zijn als zo'n houdverbod zou kunnen worden opgelegd, maar hoe gaan we het handhaven? En wie gaat het handhaven? We hebben in Nederland nauwelijks mensen die zich hier fulltime mee bezig houden."

Graus vindt dat dus ook. Hij heeft al meerdere keren aan de Tweede Kamer gevraagd om honderden mensen aan te stellen als fulltime dierenpolitie. "Dit jaar zullen er meer dan 200 taak accenthouders dierenpolitie zijn, dat houdt in dat de parttime werken. Maar dat is niet genoeg, wij willen dat ze fulltime aan de slag gaan."

Leuk, maar moeilijk

We nemen dierenmishandeling volgens Janssen namelijk nog niet zo lang serieus. "Dierenmishandeling heeft pas sinds kort zoveel aandacht." Ze spreekt uit ervaring, ze schrijft al jaren over de plek van dieren in ons strafrecht, maar wordt niet altijd serieus genomen. "In het begin werd er vaak lacherig over gedaan." 

Goed idee dus, maar er moet wel worden nagedacht over de handhaving van de maatregel, vindt Janssen. "Anders is zo'n verbod heel leuk, maar niks waard."

Bekijk hier de hele reportage: 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws