Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

21 april 2017

Charlotte sportte vier keer per dag: 'Mijn lichaam deed vreselijk veel pijn, toch ging ik door'

Charlotte sportte vier keer per dag: 'Mijn lichaam deed vreselijk veel pijn, toch ging ik door'
Charlotte rijdt nu vooral paard.

De 22-jarige Charlotte was verslaafd aan de sportschool. Ze sportte vier keer per dag, zeven dagen per week. Gelukkig greep haar sportschool in en kreeg ze professionele hulp. "Het afkicken was zwaar, maar een enorme bevrijding."

In de ochtend, tijdens ieder tussenuur en iedere avond. De 22-jarige Charlotte uit Amersfoort was verslaafd aan sporten. Vier jaar geleden was ze ieder vrij moment van de dag aan het sporten. 

"Ik zat nog op school en had iedere week wel tien tussenuren. Soms ging ik wel vier keer per dag naar mijn sportschool LifeCity", vertelt Charlotte.

Verslaafd

Via een vriendinnetje kwam ze  bij de sportschool terecht. In het begin vond ze het vooral leuk en ging ze één, hooguit twee keer per week. Maar langzaam ging het van kwaad tot erger. "Ik kwam in een dal terecht en was steeds meer met mijn gewicht bezig. Door het sporten vlogen de kilo's eraf. Dat gaf een kick. Daardoor ging ik steeds vaker. Ik moest gewoon sporten. Ik had het niet meer in de hand." 

Zoveel sporten is niet goed voor je. Je lichaam heeft namelijk een periode van rust nodig om te herstellen. Ook bij Charlotte ging het mis. "Ik kreeg op een gegeven moment ontzettend veel pijn. Alsof er een mes in mijn bot werd gestoken. Zoveel pijn. En toch bleef ik maar doorgaan met sporten. Ik kon niet stoppen."

Sportschool greep in

Dat Charlotte er altijd was, was ook de medewerkers van de sportschool niet ontgaan. Die grepen in. "Een sportschoolmedewerker heeft mijn moeder gebeld om te waarschuwen. Daar ben ik achteraf heel erg blij om."

Charlotte's moeder had niet door dat haar dochter zoveel in de sportschool stond. Ook de rest van de omgeving zag het niet. "Mijn moeder voelde zich in het begin ontzettend schuldig dat ze het niet had gezien. Maar dat mag ze zichzelf niet kwalijk nemen. Het is heel goed dat ik met haar ben gaan praten."

Grijp in

Ook sportpsycholoog  Meral Soydas van Human Concern, een GGZ-instelling die hulp biedt bij eetstoornissen, vindt het heel goed dat de sportschool heeft ingegrepen. "Sporten is over het algemeen iets wat als goed en gezond wordt gezien. Maar als het schade toebrengt aan je gezondheid en aan je leven, dan gaat het verkeerd en is ingrijpen nodig."

Hoe sportscholen het beste kunnen ingrijpen? Soydas: "Het beste is om op de persoon af te stappen en interesse te tonen door vragen te stellen als: gaat het wel goed met je? Vervolgens is het goed om te adviseren dat sporters hun verslaving moeten delen met hun omgeving en dat het verstandig is professionele hulp te zoeken via de huisarts."

Verhaal gaat verder onder foto

Charlotte staat bijna niet meer in de sportschool; ze rijdt nu vooral paard. 

Afkicken

Charlotte kreeg ook hulp van Human Concern. Ze kickte af van het sporten. Niet makkelijk, maar wel de beste keuze uit haar leven. "Het was een bevrijding, mijn lichaam was zo moe. Ik ben zo blij dat ik van mijn sportverslaving ben afgekomen."

Nu gaat Charlotte bijna niet meer naar de sportschool. "Nog maar één  keer per maand ofzo. Ik rij wel 2 keer per week paard. Dat vind ik heerlijk."

Charlotte doet haar verhaal ook, om anderen te waarschuwen.  "Als je net zoals ik verslaafd word aan sporten, is er iets aan de hand. Dan moet je hulp zoeken en afkicken. Ik ben ontzettend blij dat mij dat is gelukt."

Hier vind je een Online Ontmoetingsplek. Via dit forum kun je praten over eetstoornissen. 

Bekijk hier de hele reportage:

 

 

Topnieuws