Ga naar de inhoud
Tripadvisor

Beste ervaring ter wereld? 'Een rondvaart door de Amsterdamse grachten'

Boottocht door de Amsterdamse grachten met Flagship Amsterdam Beeld © EditieNL

Geen quadtour door de woestijn in Dubai of een tour langs de noordkust van Honolulu. Nee, als je het aan Tripadvisor vraagt is een rondvaart door de Amsterdamse grachten de beste ervaring ter wereld. Dat is een mooi visitekaartje voor Amsterdam en kan meer toeristen aantrekken. Maar dat terwijl de gemeente al langer bezig is om het toerisme juist terug te dringen.

Bij de Travelers Choice Awards van Tripadvisor is de boottocht door de Amsterdamse grachten als winnaar gekozen. En dat met concurrenten als een kajaktocht op de wateren van het Shell Key Preserve in Florida en de Camina Inka-Inka wandeltocht in Peru. Op basis van reizigerservaringen uit het afgelopen jaar is de rondvaart het best beoordeeld.

"Wij zijn er heel blij mee", zegt Rasmus Emmelkamp van Flagship Amsterdam, het bedrijf dat de beste ervaring ter wereld nu op zijn naam heeft staan. "Het is ook ons doel om een mooie tocht neer te zetten met een fijne sfeer en goede verhalen", vertelt Emmelkamp aan EditieNL.

Uitdaging

De kans dat deze erkenning voor de Amsterdamse rondvaart een nieuwe lading toeristen met zich meebrengt is best groot, schat wethouder Sofyan Mbarki in. "En dat is heel dubbel, want enerzijds wordt bevestigd wat een prachtige stad we hebben. Maar tegelijkertijd is het ook een uitdaging om het toerisme in goede banen te leiden."

Geen
Lees ook:
Geen wiet meer voor toeristen, als het aan Amsterdam ligt

De gemeente is al langer bezig om het toerisme terug te dringen. Zo is er in een nieuw bestemmingsplan een verbod op nieuwe toeristenwinkels en rondleidingen van groepen met meer dan vijftien personen opgenomen. Ook is er gesproken over het weren van buitenlandse toeristen uit coffeeshops.

"Amsterdam is een stad die altijd bezoekers zal blijven aantrekken, maar we moeten ervoor zorgen dat de inwoners ook nog van hun eigen stad kunnen genieten", zegt Mbarki tegen EditieNL.

Kwaliteitstoeristen

Wat daarvoor onder meer nodig zou zijn, is het aantrekken van een ander soort toerist, vindt Emmelkamp van Flagship Amsterdam. "We willen meer kwaliteitstoeristen op bezoek krijgen. Dus geen bachelorparty's en feestende toeristen, maar een rustige tocht met mooie verhalen", zegt hij.

"Wij zijn trots op onze stad en willen de mooiste stukken laten zien. Hopelijk trekken we daarmee alleen de juiste toeristen aan."