Laatste Videos EditieNL

112 daar red je levens mee, maar dan moet je wel bellen

08 november 2016 13:31 Aangepast: 08 november 2016 18:36
Beeld © ANP

Nederlanders weten niet goed wanneer wel en wanneer niet naar 112 mag worden gebeld. We bellen voor spoedgevallen nog te vaak naar het 0900-informatienummer van de politie, terwijl we daarvoor toch echt het alarmnummer moeten hebben.

DOE MEE: Quiz: weet jij precies in welke situatie je 112 moet bellen?

De Landelijke Politie heeft voor Editie NL een rondgang gemaakt langs alle meldkamers in Nederland. Ondanks een grootschalige campagne weten mensen dus nog altijd niet wanneer ze 112 mogen, of zelfs moeten, bellen. Tientallen telefoontjes naar het 0900-nummer per dag, hadden eigenlijk naar 112 moeten worden gepleegd.

"Vaak was 112 zelfs beter geweest", zegt Jean-Paul Kuijpers van een regionaal operationeel centrum namens de Landelijke politie. Waarom bellen mensen dan niet? "We weten het niet precies, maar we vermoeden dat mensen misschien een drempel hebben om 112 te bellen." Ook denkt de politie dat mensen niet weten wanneer je 112 en wanneer je 0900-8844 moet bellen. 

Elke seconde telt

Wijkagent Jeroen Loohuis is niet verbaasd: "Bij verdachte situaties weten mensen vaak niet dat er 112 gebeld kan worden." Bij verkeersongevallen weten mensen het volgens hem weer wel. Dat komt ook door de campagnes van de politie.

Sommige daarvan hebben gewerkt, zegt Loohuis. "'Elke seconde telt' heeft iedereen onthouden, daarom bellen mensen dus met verkeersongevallen wél naar 112." Maar '112, daar vang je boeven mee' is volgens hem minder blijven hangen. Dat ligt waarschijnlijk ook aan het feit dat je wél 112 mag bellen als de boeven nog in huis zijn, maar juist níet als ze al weg zijn met de buit. 

Pakkans vergroten

Wanneer mag je dan bellen? "Met levensbedreigende situaties moet je vooral 112 bellen", zegt Kuijpers. Maar ook verdachte situaties kun je melden. "Vaak zit het gevoel van mensen goed en is er echt iets gaande." Nu gebeurt het volgens de woordvoerder nog vaak dat in die situaties 0900-8844 wordt gebeld. Dat is zonde, want als naar 112 wordt gebeld kan sneller worden geschakeld met de politie. "En dan wordt de kans om iemand op heterdaad te betrappen veel groter." Nu wordt vaak het 0900-nummer gebeld en komt de politie vaak te laat. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bekijk hier de uitzending:

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore