Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

03 maart 2017

Kleine online bestelling in veel te grote doos: kan dat niet anders?

Een bestelling via het internet wordt vaak geleverd in een veel te grote doos. Dat zorgt voor een overschot aan karton, zeker nu het aantal internetverkopen in Nederland nog altijd enorm stijgt.

In 2016 gaven we ruim 20 miljard euro uit in webwinkels, dat is een stijging van maar liefst 23 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook het aantal aankopen steeg enorm, we bestelden bijna de helft meer pakketjes.

Veel kartonafval

Goed voor de webwinkels, maar er zitten ook nadelen aan: de grote kartonnen dozen nemen veel loze ruimte in vrachtwagens in en het kartonafval bij recyclebedrijven stapelt zich op.

"Vroeger bestond 70 procent van het papierafval uit folders en ongeveer 30 procent karton. Tegenwoordig is meer dan 75 procent karton", vertelt Marijn Rypma van recyclingbedrijf Vissers BV. 

Irritatie

Online shoppers zijn vaak verbaasd en ge├»rriteerd over de reusachtige verpakkingsdozen waarin dingen zoals tandenborstels, sokken of zelfs lipgloss worden bezorgd. Een effici├źnte oplossing voor dit probleem is er wel, maar wordt door het merendeel van de webshops nog niet benut omdat ze vast zitten aan standaard maten en verandering veel geld kost.

Karton op maat

"Onze machine meet de lengte, breedte en hoogte van het product", vertelt Jean Lahaye, eigenaar van innovatiebedrijf Active Ants over de door hun uitgevonden verpakkingsmachine.

Die afmetingen worden vervolgens doorgestuurd naar de kartonmachine die het karton op maat maakt en om het product heen vouwt. "Het bespaart gemiddeld 40 procent ruimte en er is geen extra opvulmateriaal nodig."

Kost veel tijd

"Het is een grote zorg waarmee we zitten. Er moet namelijk nog veel gebeuren", vertelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. Maar het doorvoeren van deze methode bij webwinkels is volgens Jongen nog niet zo makkelijk. "Voor webwinkels betekent dat grote investeringen en dat kost tijd en geld." Het aanschaffen van de machine die verpakkingen op maat maakt, kost bijvoorbeeld al een miljoen euro. 

Volgens Jongen kan het geen kwaad om webwinkels op de grote verpakkingen te blijven attenderen. "Hoe meer mensen zeggen dat ze de grote verpakking storend vinden, hoe meer vaart er achter de ontwikkelingen wordt gezet. Een beetje zeuren helpt vaak wel."

Grote verpakkingen zorgen voor meer afval

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws