Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
08 september 2016

Klaar-over is er klaar mee: scholen hebben groot tekort

Klaar-over is er klaar mee: scholen hebben groot tekort
Verslaggever Annemarie Landman was een middagje klaar-over.

Scholen zitten er flink mee in hun maag: er is een groot tekort aan klaar-overs. Ouders hebben hoognodig een schop onder hun kont nodig. Maar tja, hoe doe je dat?

Opeens heb je het, je wordt klaar-over. Helaas hebben steeds minder ouders dat verlangen en daar balen scholen flink van. Het aantal verkeersbrigadiers is in tien jaar gedaald van 55.000 naar 25.000 op dit moment.

Lekker klaar-overen

Dat moet echt omhoog, vindt het CDA. Daarom komt de partij in actie, allereerst in Den Haag. "Wij willen aandacht voor verkeersbrigadiers', vertelt CDA'er Martijn van Helvert.

"Er zijn steeds minder mensen beschikbaar voor vrijwillige taken. Dat is een probleem op veel scholen. Wij willen mensen weer van die bank trekken en klaar maken voor het klaar-overen."

Hoe de partij dat denkt te bereiken? "Gemeentes moeten scholen gaan helpen bij het ronselen van klaar-overs. Een campagne moet voor ouders het vak van klaar-overen aantrekkelijk maken."

Klaar voor

Moeder Nathalie van de Wart uit Baarn en haar zoon uit groep 8 zijn er wél klaar voor. Zij gaan binnenkort klaar-overen. "Ik vind het leuk om iets actiefs te doen voor school en voor de veiligheid. Natuurlijk, het is best een beetje een opgave. Ik moet een kwartier eerder uit mijn bed. Maar ach, dat is te doen. Verkeersveiligheid is een belangrijke taak. Daar wil ik graag aan bijdragen."

Ook geïnteresseerd geworden? Dan kun je terecht bij Veilig Verkeer Nederland. Cindy Esseling van VVN: "De o​pleiding vindt plaats op de locatie waar je gaat brigadieren. Elke locatie is anders."

Leren op straat

Het doel is om de verkeersveiligheid te vergroten. Je leert volgens Cindy Esseling onder meer hoe je auto's staande kunt houden.

"Het doel is om voetgangers op een veilige manier naar de overkant te brengen. En je leert ook wat je moet doen als een auto doorrijdt. Je krijgt er geen geld voor, het is volledig vrijwillig. Maar het is wel een heel belangrijke taak."

Verslaggever Annemarie Landman ging vanmiddag klaaroveren. Bekijk hier haar ervaring. 

Bekijk hier de video:

 

Topnieuws