Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
09 mei 2017

Het Songfestival barst weer los, ik kijk ernaar uit!

26 maart 2012

Jongen (17) opgepakt voor hack bij KPN

Jongen (17) opgepakt voor hack bij KPN

De Nationale Recherche heeft een 17-jarige jongen uit Barendrecht opgepakt die op 16 januari KPN zou hebben gehackt.

De jongen is vorige week al opgepakt. Het nieuws is nu pas bekend gemaakt om het onderzoek niet te hinderen. Ook een 16-jarige jongen in Australië zit vast.

Smerige software

De hacker(s) plaatsten schadelijke software in het computersysteem van KPN, waardoor de beveiliging werd omzeild. Rechercheurs hebben de 17-jarige wekenlang online gevolgd.

Veel slachtoffers

Gegevens van 539 KPN-klanten bleken online te zijn gezet. Het ging om namen, adressen, telefoonnummers, e-mailadressen en wachtwoorden die op pastebin.com waren gezet. Uit voorzorg heeft KPN toen het e-mailverkeer voor zo'n 2 miljoen klanten tijdelijk afgesloten.

KPN keert een ton aan schadevergoedingen uit aan klanten die schade hebben ondervonden door het tijdelijk afsluiten van hun mailaccount. 995 mensen dienden een claim in.

Nog meer gehackt

De 17-jarige hacker beheert vermoedelijk ook een site waarop gegevens van gestolen creditcards worden verhandeld. Ook zou hij hebben ingebroken op de computers van de Tokohu Universiteit in Japan, de universiteit van Trondheim en wetenschaps- en technologieinstituut KAIST in Zuid-Korea.

LEES OOK

App ING maandenlang onveilig

Schokkend: 1 op 5 heeft liever internet dan seks

Russen zitten achter cyberaanval NU.nl

MEER EDITIE NIEUWS /components/actueel/editienl/nieuws/1001-03-2012article
Topnieuws