Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
21 april 2017

Jill en Leigh schrijven voor de beste krant van NL: 'Onze hele school is trots'

Jill en Leigh schrijven voor de beste krant van NL:  'Onze hele school is trots'
Leigh (l) en Jill maken de beste schoolkrant van Nederland.

Apetrots zijn ze. Jill (14) en Leigh (17) van het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend schrijven voor de beste schoolkrant van Nederland. "Het is heel leerzaam om te doen én leuk. We zijn ook allemaal vrienden van elkaar."

Schoolkrant JEL+Magazine van het Jan van Egmond Lyceum uit Purmerend is tijdens de uitreiking van de School Media Awards verkozen tot de beste schoolkrant van Nederland. Editie NL sprak met twee blije journalisten van de schoolkrant: leerlingen Jill en Leigh. 

Gefeliciteerd! Jullie schoolkrant is verkozen tot beste van Nederland. Hadden jullie dat verwacht?

Jill: "We hadden het heel erg gehoopt, maar we vonden de uitreiking ook spannend. We hebben het net gehoord en zijn supertrots. Dat we hebben gewonnen, wordt ook volop gevierd. Er is taart op school en we worden door iedereen gefeliciteerd. We hebben er ook heel hard voor gewerkt."

Waarom hebben jullie gewonnen, denk je?

Leigh: De jury vindt dat onze schoolkrant een mooie lay-out heeft. Ook maken we allerlei soorten verhalen, vooral onze persoonlijke verhalen zijn heel goed. We proberen het nieuws op een zo'n leuk én creatief mogelijke manier te brengen. Ook schrijven we veel over evenementen die op school worden georganiseerd, maar dan altijd op een leuke manier. Dat zijn de leerlingen van de school erg blij mee."

Wat is het laatste verhaal dat jullie hebben geschreven?

Jill: "Ik ben dol op fotograferen en heb een verhaal geschreven over portretfotografie. Met allerlei tips en mooie foto's."
Leigh: "Ik heb een rubriek in onze schoolkrant: 'Wij komen bij u eten'. Dan ga ik eten bij docenten thuis. De laatste keer ben ik bij de gymleraar langs geweest. Die had zalm gemaakt. Best wel lekker!"

Zijn jullie ook vrienden van elkaar?

Leigh: "Bij de schoolkrant werken twintig leerlingen. Onze wiskundeleraar Sebas Nannings is de coördinator. Dat doet hij heel goed. We overleggen veel via WhatsApp maar komen ook voor elke editie bij elkaar om te vergaderen. Dan leer je elkaar heel goed kennen. De vergaderingen zijn ook altijd heel gezellig. En we maken soms ook samen verhalen. We zijn ook echt vrienden geworden."

Hoe vaak komen jullie uit?

Jill: "Drie keer per jaar maken we een krant. En we hebben ook een site."

Raad je leerlingen aan om bij een schoolkrant te gaan werken?

Jill en Leigh: "Ja. Het is leerzaam en heel leuk. Je komt op allerlei plekken en dat is goed voor je levenservaring. En je leert goed schrijven."

Willen jullie later ook voor een krant gaan werken?

Leigh: "Ik wil heel graag de journalistiek in later."
Jill: "Ik wil later kinderdokter worden. Maar ik wil daarnaast ook blijven schrijven."

Meer op Editie NL:
Help Beyoncé met de namen van haar kind

Topnieuws