Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

12 oktober 2017

Jihadverdachte Laura H. ging naar IS-gebied om 'gelukkig te worden met haar kinderen'

Jihadverdachte Laura H. ging naar IS-gebied om 'gelukkig te worden met haar kinderen'

Jihadverdachte Laura H. ontkent dat ze naar IS-gebied is afgereisd om deel te nemen aan een terroristische jihadorganisatie. Tegen de rechter zei H. vanochtend dat ze naar het gebied ging om gelukkig te worden met haar kinderen.

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt H. van deelname aan een terroristische jihadorganisatie. Ze reisde samen met haar man Ibrahim in september 2015 via Turkije naar IS-gebied in Irak en ging vervolgens naar Syrië. 

'Gevlucht voor huiselijk geweld'

Tijdens de behandeling van haar zaak zei Laura vanochtend keer op keer dat ze Nederland wilde ontvluchten vanwege huiselijk geweld. Ibrahim zou haar regelmatig geslagen hebben. Ze zegt dat ze het idee had dat vrouwen in Syrië hiertegen beschermd zouden worden. Ze vertelde in tranen dat Ibrahim juist steeds gewelddadiger werd. "Ik was een paar keer bijna vermoord."

"Ik had wel van ISIS gehoord, maar wist niet precies wat het was. Ik wist niet wat er aan de hand was in Syrië of Irak", zei H. tegen de rechter. "Ik hoopte dat hij daar goed voor me zou zijn."

Het OM gelooft het verhaal van Laura niet. Volgens de officier van justitie wist H. wel degelijk wat haar te wachten stond in het IS-gebied. 

Zaak op televisie

Na terugkomst in Nederland in de zomer van 2016 werd H. vastgezet, op de terroristenafdeling in Vught. Het OM was bang dat ze was teruggekeerd uit het kalifaat om hier een aanslag te plegen. Haar zaak trok veel aandacht, ook omdat ze na haar ontsnapping op de Koerdische televisie was verschenen. Ibrahim bleef gewond achter in Irak, zijn lot is onbekend. 

Volgens het OM duurde het onderzoek naar de activiteiten van H. lang, omdat ze onder meer lange tijd zweeg en daarna haar verklaringen niet zouden kloppen. Haar advocaat verwijt het OM dat H. veel strenger wordt aangepakt dan andere vrouwelijke Syriëgangers die terugkwamen naar Nederland.

Begin augustus werd haar hechtenis opgeschort, omdat het OM toen geen aanwijzingen meer zag dat ze een aanslag wilde plegen. Ze moest wel een enkelband dragen en aan verschillende andere voorwaarden voldoen.

Volg hier de rechtszaak via de tweets van verslaggever Rik Konijnenbelt:

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws