Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

11 oktober 2017

Jason (20) wil WK voor koks winnen: 'Je hebt niet veel nodig voor een topgerecht'

Jason (20) wil WK voor koks winnen: 'Je hebt niet veel nodig voor een topgerecht'
Jason de Haan.

Een perfect gegaard stukje vlees, een desert op sterrenniveau of gewoon de lekkerste kippenbouillon: tijdens het WK Skills in Abu Dhabi gaat Jason de Haan (20) er alles aan doen om wereldkapioen koken te worden.

Volgende week nemen honderden jongeren onder de 20 het tegen elkaar op in de hoop de beste te worden in hun vakgebied. Van kappers en timmermannen tot metselaars en koks, alles loopt er rond. Ook de 20-jarige Jason, die hoopt de allerbeste kok ter wereld te worden. 

Gerecht met een verhaal

Tijdens de vier wedstrijddagen moet hij verschillende gerechten laten zien, van gebak tot bouillon, en allemaal net even anders dan de rest. "Ik probeer elk gerecht een verhaal mee te geven, dat is mijn kracht", vertelt hij aan Editie NL. 

"Ik heb tijdens een wedstrijd in Zeeland een keer een Zeeuws-Amsterdams gerecht gemaakt, omdat ik zelf uit Amsterdam kom. De jury was er wild van, ze hadden al een glimlach op hun gezicht voordat ze een hap namen. Dat wil je hebben: het moet er niet alleen goed uitzien maar ook een verhaal hebben."

Artikel gaat verder na de foto.

Een van Jason's gerechten. Foto: Facebook

'Mam, niet zo'

De liefde voor koken heeft Jason niet van een vreemde. "Mijn moeder leerde me koken, zij kookt ook super", zegt hij. Hij doorliep de Sterklas opleiding voor culinaire talenten en deed mee aan verschillende wedstrijden. Dat hij inmiddels beter kookt dan zijn moeder laat hij maar weinig merken. "Ik denk wel eens: mam, dat had je beter anders kunnen doen. Maar ik hou me in, foutjes maken een gerecht soms leuker."

Er gaat dan ook niks boven een gerecht van mama na een lange dag koken. "Ik maak lange dagen, sta alleen maar in de keuken. Als ik dan vrij bent heb ik toch het liefst de simpele risotto van mijn moeder of vriendin", lacht Jason.

Less is more

Met de populariteit van programma's als MasterChef en Wie is de chef? leren ook hobbykoks ineens een culinair hoogstandje op tafel te zetten. Maar, zo luidt de tip van Jason, 'less is more'.

"Mensen denken dat je heel veel ingrediƫnten of smaken nodig hebt in een topgerecht, maar dat hoeft helemaal niet. Mijn beste gerecht was er een met makreel, pompoen en passievrucht, niets meer en niets minder. Denk niet te moeilijk en maak er echt je eigen ding van, dat is het mooiste aan koken."

Meedoen om te winnen

Komende week moet Jason het opnemen tegen 39 jonge koks van over de hele wereld. Zijn kansen op de wereldtitel durft hij niet van tevoren in te schatten. "Ik kan wel zeggen: 'Ik ben Nederlands kampioen, ik kom het even doen'. Maar alle andere deelnemers zijn ook nationale kampioenen, dus het wordt moeilijk. Maar ik ga altijd voor de eerste plek, uiteindelijk doe je toch mee om te winnen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws