Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 oktober 2017

Jacques' dochter werd vermoord: 'Blij met al het medeleven, maar het is ook vermoeiend'

Heel Nederland zocht mee naar Anne Faber. Nu ze gevonden is, wordt er massaal meegeleefd met de nabestaanden van de 25-jarige vrouw. Hoe is het om na zoiets verschrikkelijks overspoeld te worden met brieven en knuffels van mensen die je niet kent? Jacques en Wanda Beemsterboer kunnen er helaas over meepraten.

Jacques en Wanda Beemsterboer weten hoe het is om een dochter te verliezen. De 20-jarige Nadine werd in 2006 door haar ex-vriend Gerald O. met tientallen messteken om het leven gebracht.

De familie zocht destijds bewust de publiciteit op, omdat ze anderen wilden waarschuwen. "Nadine is enorm gewelddadig vermoord", vertelt vader Jacques. “We wilden jonge meiden waarschuwen dat als je in zo'n relatie zit, je moet maken dat je wegkomt."

Te veel om te bevatten

Er werd een stille tocht gehouden en er kwam een stichting, de Nadine Foundation, die zich inzet om zinloos geweld te bestrijden. Ook verscheen er een boek over het leven van Nadine en de relatie waarin ze belandde, en er kwam een dvd uit. Door al die publiciteit ontvingen de nabestaanden veel medeleven.

"In het begin, als het net is gebeurd, besef je niet hoeveel aandacht je krijgt", zegt Jacques. "Het is allemaal te veel om te kunnen bevatten. Je bent als een boksbal die alle kanten op wordt gemept. Ik was volledig gevoelloos."

Vermoeiend

Alle kaartjes die destijds binnenkwamen en alle mails heeft de familie bewaard in een grote mand. "Het was overweldigend", zegt Jacques, "en eigenlijk nog steeds." De mand staat op Nadines kamer. "We hebben er sindsdien niet serieus meer ingekeken. We konden het nog niet opbrengen. We willen het graag goed doen en het is vermoeiend als je alle berichten serieus wil beantwoorden. Dat lukt niet."

Toch is het gezin vooral dankbaar voor alle attenties. "Vooral mijn vrouw en dochter vinden het medeleven erg fijn. Ik heb het iets minder nodig." 

Erkenning

Peter van der Velden, hoogleraar victimologie, herkent het verhaal van de nabestaanden van Nadine. "Erkenning is cruciaal", zegt hij, "maar je kunt ook een overkill krijgen. Het hangt er vanaf van wie de erkenning komt en in welke mate. Het is vooral belangrijk dat de directe kring meeleeft."

De hoogleraar kan zich goed voorstellen dat mensen nabestaanden die iets verschrikkelijks hebben meegemaakt iets willen sturen. "Maar vraag je goed af: doe ik het voor de nabestaanden of voor mezelf?", adviseert hij. "Je dwingt de nabestaanden bijna om dankbaar te zijn, maar als je heel veel post krijgt, is dat vermoeiend."

Twee kanten

"Alle belangstelling is mooi", zegt vader Jacques, "maar er zitten twee kanten aan. Dat herkennen artiesten waarschijnlijk wel: roem heeft ook een keerzijde. Hoeveel post je ook krijgt, van een ding ben ik overtuigd: dit verwerk je nooit."

Jacques voerde in 2014 twee gesprekken met de moordenaar van zijn dochter. "Veel lotgenoten houden de dader ver weg, maar dit voelt voor ons beter", zei Jacques hierover tegen NH Nieuws. "Ik heb de vragen kunnen stellen die ik wilde stellen."

Nadines vader deed dat onder meer omdat dader Gerald O. vanaf februari 2016 voor het eerst met begeleid verlof mocht. "Hij betuigde volop spijt, in tranen, dat hebben we met eigen ogen gezien", zei hij tegen NH Nieuws. "Hij heeft dat meerdere keren naar voren gebracht. Dat doet je wel goed." Maar, benadrukte Jacques, "Nadine is met zo veel geweld om het leven gebracht, dat je je altijd afvraagt: wat voor kwaad kan hij in de toekomst nog aanrichten?"

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Bekijk hier het item:

 

 

Topnieuws