Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

11 oktober 2017

Hoe krijg je zwijgende verdachte aan het praten?

Hoe krijg je zwijgende verdachte aan het praten?
De politie heeft het gebied afgezet rondom de forensisch psychiatrische kliniek

De 27-jarige Michael P. zit nog altijd vast voor de vermissing van Anne Faber. Zijn verhaal kan het onderzoek verder helpen, maar in eerdere zaken bleek al hoe moeilijk het is P. aan het praten te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat een zwijgende verdachte toch gaat spreken?

De hoogste prioriteit van het onderzoek is en blijft natuurlijk Anne Faber vinden. Een team van ruim veertig rechercheurs en twee officieren van justitie is hier onafgebroken mee bezig. Daarnaast probeert de politie meer informatie te krijgen over Michael P. "Zijn gangen van de afgelopen periode worden nagegaan, er worden getuigen gehoord, camerabeelden bekeken en tips onderzocht", laat het Openbaar Ministerie aan Editie NL weten. 

Grote kans op zwijgen 

Daarnaast wordt hij natuurlijk ondervraagd, maar dat blijkt lastig. Michael P. is al eerder betrokken geweest bij geweldsmisdrijven, maar in alle gevallen weigerde hij te praten. En daarom wordt de kans groot geacht dat hij ook nu zijn kaken op elkaar zal houden, terwijl het misschien wel van levensbelang is voor de vermiste Anne Faber.

Er zijn veel verschillende verhoortechnieken die ervoor zouden kunnen zorgen dat getuigen zoals Michael P. toch gaan praten. John Vullers van recherchebureau Ben Zuidema is expert op dit gebied. Hij legt uit welke techniek hij, op basis van de informatie die hij heeft over de zaak, zou toepassen. 

Hoe pak je het aan? 

"Ten eerste moet er een klik tussen verhoorder en verdachte zijn", zegt Vullers. "Dan begin je met het opstellen van een verhoorplan, dat is het belangrijkste. Een verhoorplan bestaat uit een persoonsgericht verhoor en een zaakgericht verhoor. Door het persoonsgericht verhoor wil je zo veel mogelijk in zijn hoofd komen, je wilt erachter komen waar de emoties zitten bij de verdachte en hoe hij in elkaar zit. Dan weet je, als het goed is, hoe je diegene moet aanpakken."

Als het zover is, kun je volgens Vullers verder met het zaakgericht verhoor. "Je bouwt het zo op dat elke tactische aanwijzing je kan helpen. In dit geval wil je weten wat Michael P. met de verdwijning te maken heeft. Hij is gezien in de auto van zijn moeder. Dus wil je hem bij wijze van spreken met zijn gedachten weer even terug in die auto krijgen. Je stelt vragen als: heb je een rijbewijs? En rijd je weleens auto? Je gaat dus dingen voorleggen, omsingelen, stapelen en confronteren."

Observatie via een regiekamer

Naast de verhoorkamer zit meestal een regiekamer, vertelt Vullers, waarin een gedragsdeskundige zit die aanwijzingen geeft aan de verhoorder. "Zodra de gedragsdeskundige opmerkt dat de verdachte nerveus wordt van een bepaald onderwerp, kan de verhoorder er via een oortje van op de hoogte gebracht worden dat hij nog even terug moet naar dat onderwerp. In de hoop dat, als je er maar lang genoeg op doorgaat, de verdachte uiteindelijk zal gaan praten."

Bekijk hier de reportage

 

Verschillende verhoortechnieken

  • Standaard verhoorstrategie

Dit is een tactische verhoorstrategie. Het doel is om de verdachten in te sluiten met bewijs, zodat hij (als hij het delict heeft gepleegd) gaat inzien dat ontkennen zinloos is. Deze strategie is niet bruikbaar voor verdachten die totaal niet willen praten. 

  • Neurolinguïstisch programmeren (NLP)

De verhoorder moet zich volgens deze methode in de manier van verhoren aanpassen aan de verdachte, aan zijn/haar instelling (auditief, visueel, gevoelsmatig) en hem imiteren. Deze methode komt vaak voor om de relatie tussen verhoorder en verdachte. Als de verhoorder zijn manier aanpast aan die van de verdachte, dan kan de communicatie beter worden.

  • Schuld maximaliseren of minimaliseren

Deze methode wordt vaak gebruikt bij verdachten waarvan rechercheurs vrij zeker weten dat ze schuldig zijn. De tactiek hangt af van de verdachte. Bij een geëmotioneerde verdachte moet het delict geminimaliseerd worden, door bijvoorbeeld te zeggen dat het allemaal wel meevalt. Bij een niet-geëmotioneerde verdachte moet het delict juist gemaximaliseerd worden, door bijvoorbeeld te vertellen dat de consequenties veel erger worden als hij blijft zwijgen. 

  • Overrompelingsstrategie

Bij de overrompelingsstrategie gaat het erom de verdachte direct te zeggen dat hij de dader is, hem zo proberen te overrompelen, en tot een bekentenis te brengen. 

  • Murwmakende strategie​

Bij de murwmakende strategie wordt zeer grondig en gedetailleerd ingegaan op de persoonlijke omstandigheden van de verdachte en vervolgens pas op de zaak zelf. Via dingen uit het privéleven komt de verdachte dan – mogelijk ongemerkt – bij de voorgeschiedenis van de daad en het punt dat de verhoorder interesseert.

  • Verhoormethode bij zwijgende verdachte

Bij zwijgende verdachten zal de politie er alles aan proberen te doen om de verdachte aan het praten te krijgen. De politie kan dan verschillende verhoormethoden inzetten, zoals het dramatiseren van de gevolgen van het zwijgrecht en het doen alsof er voldoende ander bewijs aanwezig is. 

Bron: https://politie-verhoor.nl/verhoormethoden/ 

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws