Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
27 maart 2017

Hennep- en cannabisolie steeds vaker gebruikt bij kanker: 'Het helpt bij mijn depressie'

Hennep- en cannabisolie steeds vaker gebruikt bij kanker: 'Het helpt bij mijn depressie'
Jan Dijkstra heeft leukemie. Door cannabisolie is hij veel minder depressief

Steeds meer kankerpatiënten gebruiken hennep- of cannabisolie om beter met hun ziekte om te gaan. De oliën worden vaak gebruikt om pijn te bestrijden, maar werken volgens gebruikers ook goed tegen het bestrijden van depressies. Ook onder patiënten met MS, reuma en Parkinson zijn de middelen populair.

Jan Dijkstra (32) heeft een ongeneeslijke vorm van leukemie. Hij gebruikt cannabisolie om beter met zijn ziekte om te kunnen gaan. "Na mijn diagnose raakte ik in een depressie, omdat de dood ineens heel dichtbij kwam. Cannabisolie heeft me enorm geholpen om deze periode goed door te komen."

THC-olie

Dijkstra gebruikt een zware vorm van cannabisolie. De door hem gebruikte THC-olie heeft een psycho-actieve werking, vergelijkbaar met een joint. 

Naast de psychische voordelen van het gebruik van de olie denkt Dijkstra dat de olie zijn lichaam helpt om met de kanker om te gaan. "Ik geloof dat mijn immuunsysteem sterker wordt door de olie."

De leukemie is inmiddels niet meer in zijn bloed op te sporen, maar komt waarschijnlijk over enkele jaren weer terug. "Als dat gebeurt, ga ik gelijk weer aan de cannabisolie." 

Veel vraag naar cannabisolie

Hennepolie is gewoon verkrijgbaar bij de drogist. De sterkere varianten niet. Dijkstra maakt inmiddels zelf THC-olie, ook voor andere gebruikers. Er is veel interesse voor zijn product. "Ik krijg aanvragen van mensen met Parkinson, MS en reuma. Die hebben enorm veel baat bij dit middel."

Artsen zijn huiverig voor het voorschrijven van sterke cannabisolie. De wetenschappelijke werking is namelijk niet bewezen. 

Schadelijk

Jacqueline Stouthard, oncoloog bij het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis beaamt dat: "Er is geen enkele wetenschappelijke basis voor dit middel. Als kanker verdwijnt, is het lastig om te achterhalen wat daar de exacte reden voor was."

Daarnaast zitten er risico's aan overmatig gebruik van deze sterke olie. Stouthard: "Deze effecten zijn hetzelfde als bij teveel blowen. Je moet dan denken aan psychoses, hoge bloeddruk en slapeloosheid."

Topnieuws