We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
Vandaag

Sommige ministeries krijgen een nieuwe naam en dat kost veel geld. Goed besteed?

21 oktober 2013

Help, mijn kind wordt een schermzombie

Help, mijn kind wordt een schermzombie

De zus van niemand minder dan Facebookbaas Mark Zuckerberg probeert met haar nieuwste kinderboek Dot. meer kinderen offline te krijgen. Kinderen van de smartphone-generatie lopen volgens haar het risico schermzombies te worden. Heeft ze gelijk?

Baby’s liggen soms al met een schermpje in de wieg. Ouders laten hun kinderen op de iPad spelen, spelcomputers voor baby's, kleurrijke tablethouders voor baby's en dan nu het 'tablet-potje', de iPotty.

Niet goed, vindt Randi Zuckerberg. In haar binnenkort te verschijnen kinderboek Dot. maakt ze duidelijk dat kinderen veel minder met hun smartphones en tablets moeten spelen. "Daar wordt hun wereld een stuk mooier van."

Maar ja, handig is het wel voor ouders, even je kinderen stil houden met een spelletje op de iPad tijdens het koken. Hoe schadelijk is het eigenlijk?

Platte wereld
Kinderen worden dom van iPad-gebruik, zegt orthopedagoog Sieneke Goorhuis-Brouwer bij het UMCG. "Kinderen tussen de 0 en 6 jaar moeten de tijd krijgen hun brein, hun motoriek en denkstappen te ontwikkelen. Dat hoort te gebeuren in een 3-d wereld en niet op zo'n plat schermpje. Ze zien alles plat, terwijl ze juist de diepte in moeten."

Ook gaat veelvuldig gebruik van iPad of computer ten koste van het concentratievermogen van kinderen, omdat ze nauwelijks aan verwerking toekomen. Sieneke: "Juist concentratie heb je nodig om iets te kunnen leren."

Afkicken dan maar
Tijd dus om de schermtijd van je kind aan banden te leggen. Anders krijg je zo'n baby:


Hoeveel tijd achter het scherm is nog verantwoord? De website Mijn Kind Online heeft hiervoor een richtlijn ontwikkeld:

Richtlijn schermtijd per leeftijd:

  • tot 2 jaar: 5 min. Per dag tv, een paar keer per week surfen
  • 2 - 4 jaar: max. half uur per dag;
  • 4 - 8 jaar: max. 1 uur per dag;
  • 8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur per dag
  • 10 - 12 jaar: max 2 uur per dag
  • 12 jaar en ouder: max. 3 uur per dag


Jij wel en ik niet?
Niet iedere ouder zal deze restricties even makkelijk op kunnen leggen. "Ouders worden zelf ook geleefd door het scherm," zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online. "In hoeverre kunnen zij dan tegen hun kinderen zeggen dat zij het niet mogen?"

Zorg dat je als ouder ook maat houdt, dan hebben restricties meer zin, adviseert Remco.

Fantastische apps
Het is gelukkig niet alleen kommer en kwel met kinderen achter het scherm. Veel apps zitten volgens Remco fantastisch in elkaar. "Mijn tweeling van vier is al bezig met lezen en schrijven op een tablet. Vervolgens gaan ze het schrijven nadoen op papier. Dan is toch beter dan voor de tv hangen, lijkt me!"

Topnieuws