Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
01 maart 2017

Heb jij nog een oude telefoon liggen? Zo blaas je 'm een tweede leven in

Heb jij nog een oude telefoon liggen? Zo blaas je 'm een tweede leven in

Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat er in Nederland meer dan 3 miljoen oude mobieltjes liggen te verstoffen. Dat komt omdat telefoons helaas niet het eeuwige leven hebben. Ze worden langzamer, batterijen werken niet meer optimaal en ze zien er ook niet meer zo mooi uit. Maar wat moeten we er dan mee?

Smartphones zijn vaak zo gebouwd dat je er maar maximaal 2 jaar mee kan doen. De telefoon kan er dan nog wel prima uitzien, maar de telefoon kan de software-update niet bijhouden. "Wil je er langer mee doen? Dan kun je er voor kiezen om de software-update uit te stellen", aldus techblogger Nina Verberne. Maar let dan wel op: "Je kunt dan geen gebruik maken van de nieuwe emoji of app-updates."

Maar wat kun je dan met je oude smartphone doen, als je 'm niet wil weggooien maar wel een tweede leven wil inblazen. Tips van techblogger Nina:

1. Wekker

Maak van je oude telefoon je wekker. Op deze manier wordt je tijdens je slaap niet gestoord door notificaties of telefoontjes. Stel je 'm zo in dat je 's avonds niet meer op je smartphone hoeft te kijken. Zo ben je verzekerd van een goede nachtrust.

2. Speelgoed/spelcomputer

Als je een kind hebt, is de kans groot dat er de benodigde spelletjesapps voor je kinderen op je smartphone staan. Maar waarom zou je jouw telefoon 'vervuilen' met de deze spelletjes als je hiervoor een oud toestel kan gebruiken. Zo weet je ook zeker dat je kind niet per ongeluk iets wist of dure apps aanschaft.

3. Beveiligingscamera

Maak van je oude smartphone een beveiligingscamera waarmee je een extra oogje in het zeil kunt houden in de babykamer, keuken of garage. De app IP Webcam app (iOS & Android) kun je hiervoor gebruiken. Je installeert deze app op je oude smartphone en vervolgens kun je via je nieuwe toestel of via je browser meekijken.

4. Fotolijstje

Ziet je oude telefoon er eigenlijk nog prima uit? Dan kun je deze telefoon ook op een kastje zetten met hierop een draaiende slideshow met je mooiste foto's.

5. Afstandsbediening

Je kunt ook van je oude smartphone een afstandsbediening maken voor je televisie of computer. Handig als je ook vaker via je telefoon filmps of series streamt via Chromecast of Apple TV. Op deze manier maak je van je telefoon een universele afstandsbediening. De juiste app vind je door te zoeken om je televisie merknaam.

6. Goedkope navigatie

Een smartphone zonder internetverbinding kan dankzij gps nog prima werken als navigatiesysteem voor in je auto. Je kunt van te voren offline kaarten downloaden via bijvoorbeeld Google Maps of met de app Navfree.

Doneer je oude telefoon aan het goede doel

Als je er nog tien thuis hebt liggen en je hebt niet de behoefte om de telefoon als een van bovenstaande tips te gebruiken, dan kun je deze telefoons altijd nog doneren voor het goede doel.

Wat gebeurt er met dan eigenlijk met gedoneerde telefoons? Sommige telefoons zijn nog geld waard, deze worden doorverkocht aan commerciële instellingen die ze doorverkopen aan derdewereldlanden in Afrika of Azië. Zo kunnen mensen daar goedkoop een toestel aanschaffen.

Ook kan het zijn dat een gedoneerd toestel helemaal uit elkaar wordt gehaald omdat er bepaalde onderdelen inzitten die nog geld waard zijn.  

Extra groen bezig

Zowel de opbrengsten uit de verkoop van telefoons als de verkoop van onderdelen, worden geschonken aan het goede doel van jouw keuze. Een prima keuze want op deze manier recycle je jouw toestel en steun je het goede doel.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws