We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

30 december 2011

Hackers lekken creditcardinfo NL'ers

Door een grote hack van internetbeweging Anonymous zijn van 270 Nederlanders creditcard- en andere gegevens online gezet. De gegevens zijn van Kamerleden, journalisten, bankmedewerkers en tal van organisaties.

Het gaat om creditcardgegevens, namen, adresgegevens, telefoonnummers, wachtwoordhashes en e-mailadressen die tijdens de aanval op het Amerikaanse inlichtingenbedrijf Stratfor zijn buit gemaakt. Dat is een Amerikaans inlichtingenbedrijf dat onder meer veiligheidsanalyses maakt, vooral voor bedrijven en de overheid.

Eén van de slachtoffers is het PVV-Kamerlid Marcial Hernandez.

Boel gegevens online

Niet alleen Nederlanders zijn het slachtoffer geworden van de hack. In totaal staan gegevens van zo'n 860.000 mensen online. Het gaat behalve om creditcardgegevens ook om e-mailadressen, wachtwoorden en adressen. Anonymous dreigt ook 200 gigabyte aan e-mails van Stratfor te publiceren.

Goede doelen

Anonymous wil met deze hack de kwetsbaarheid van Stratfor aantonen. Die missie lijkt geslaagd.

De hackers zeggen dat ze de gestolen creditcardgegevens hebben gebruikt om een miljoen dollar voor goede doelen op te halen.

LEES OOK

Goede voornemens zijn zinloos

Eten Jamie Oliver 'levensgevaarlijk'

Achterwerk gaat autosleutel vervangen

/components/actueel/editienl/nieuws/1001-01-2011article
Topnieuws