We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

05 januari 2017

Guido heeft voor het eerst een linkerhand: geprint voor 52 euro

Hij is er dolgelukkig mee, zijn nieuwe linkerhand. Negen jaar lang moest hij het zonder doen, maar Guido kan hem na drie weken al niet meer missen. Zijn 'robothand' werd gemaakt door een 3D-printer.

"Hij kan er niet mee in een klimrek hangen, maar wel gewoon een bal vastpakken. Het is echt fantastisch", zegt vader René Sibering. Guido werd negen jaar geleden geboren zonder linkerhand. Afgelopen jaar kwam hij met een wens: hij vertelde zijn ouders dat hij graag ook met zijn linkerarm dingen wilde kunnen vastpakken. Een oplossing had hij ook al. Op internet had hij gelezen over 3D-geprinte protheses.

Geen ervaring met geprinte protheses

"Hij kwam met een heel concreet plan bij ons. Hij had de 3D-geprinte hand gezien op tv en er daarna zelf onderzoek naar gedaan", vertelt professor Corry van der Sluis van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het ziekenhuis had nog geen ervaring met geprinte protheses, maar was wel meteen enthousiast. "Ik heb uit laten zoeken of het veilig genoeg was en dat is het geval, dus hebben we gezocht naar iemand die de hand kon maken."

Werktuigbouwkundige Stefan Veldman ging met het plan aan de slag. Via het onlineplatform 'Enabling the Future' kon hij een ontwerp van de hand downloaden. Na wat aanpassingen werd het model in een computer ingevoerd en na 25 uur 3D-printen, konden alle onderdelen in elkaar worden gezet.


Draadjes sturen de vingers van de hand aan.

Materiaalkosten: 52 euro

Omdat zowel Stefan als het ziekenhuis vrijwillig aan het project werkten, bleven alleen de materiaalkosten van de hand over: 52 euro, daar waar een normale prothese tussen de 15.000 en 20.000 euro kan kosten. Iets waar ook het ziekenhuis enthousiast over is, zegt arts Van der Sluis. "Het is goedkoop en de prothese is heel licht, we gaan dit in de toekomst veel vaker doen."

Na het printen volgde een periode van passen en meten en natuurlijk veel oefenen. De hand is mechanisch en wordt bediend door Guido's polsbewegingen. Strekt hij zijn pols, dan gaat de hand open, buigt hij hem naar binnen, dan sluit de hand. "We hebben heel veel geoefend met een tennisbal. Maar na drie weken hoeft hij er eigenlijk al niet meer bij na te denken", zegt vader René. "Terwijl hij negen jaar niets aan zijn arm gehad heeft.'

Elektrische hand

"Ik ben heel erg trots op hem. We zijn heel vaak naar het ziekenhuis geweest. Hij is heel geduldig geweest en heeft er ongelofelijk veel tijd en energie in gestoken", zegt zijn vader. "Hij heeft alweer iets nieuws gezien op internet: een elektronische hand. Maar dat is meer iets voor de verre toekomst."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws