Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
18 juli 2018

Ik eet liever een plofkip dan een dure kip die een beter leven heeft gehad.

12 juni 2018

Gerechtigheid voor lingeriemodel Chloe: 'Het kidnapverhaal is té bizar, maar klopt wel'

De 30-jarige kidnapper uit Polen die vorig jaar model Chloe Ayling op bizarre wijze in een tas ontvoerde en dagenlang vasthield, moet 16 jaar en 9 maanden de cel in. Hij heeft verklaard verliefd op haar te zijn. "Gerechtigheid", zegt het model in een reactie.

Lingeriemodel Chloe Ayling (20) vreesde 'iedere seconde' voor haar leven. De Britse reisde op 10 juli vorig jaar naar Milaan, waar haar agent een afspraak voor een fotoshoot voor haar had gemaakt. De dag daarna ging ze naar de fotostudio, maar daar werd ze gedrogeerd met ketamine. In een kofferbak werd ze door een gemaskerde man naar een bergdorp in de buurt van Turijn gebracht.

Ze werd wakker toen ze achterin de auto lag. Ze zat in een tas, haar handen en enkels waren aan elkaar vastgebonden. Ademen ging moeizaam: haar mond was dichtgeplakt met tape en er zat een klein gaatje in de tas waar wat lucht doorheen kwam. 

Zo werd Chloe in de tas vervoerd.

Verhaal niet verzonnen

In het huis werd Chloe met handboeien vastgemaakt aan het meubilair. Zes dagen lang werd ze vastgehouden. Gisteren werd de dader door de rechter van Milaan veroordeeld.

Het verhaal leest als een slechte film. En veel mensen dachten dan ook dat het verzonnen was, dat Chloe hiermee haar carrière een boost zou hebben willen geven. Ten onrechte, bevestigt de rechter. 

Losgeld

De kidnapper, die in Groot-Brittannië woont, eiste zo'n 260.000 euro losgeld. Als er niet betaald werd, zou hij het model via het dark web, een anoniem deel van het internet, verkopen. Maar op 17 juli liet de dader Chloe toch vrij, nadat ze zou hebben gezegd dat ze moeder was van een zoontje van 2. Hij bracht haar naar het Britse consulaat en werd later opgepakt. Hij dacht dat zij hem niet zou verlinken. 

"Het was een vreselijke ervaring", zei Chloe eerder in een interview. Volgens haar huidige agent, Adrian Sington, is er nu eindelijk gerechigheid. De rechtbank heeft elke betrokkenheid van Ayling uitgesloten. "Haar verhaal klopt dus. En dat betekent dat ze verder kan met haar leven."

Uitgemaakt voor leugenaar

"Het is zwaar om in de pers afschilderd te worden als een leugenaar, en nu kan ze zeggen dat het een bizar verhaal is, maar wel de waarheid. Dit is het afgelopen jaar een ongelooflijk zware last op haar schouders geweest."

Sington benadrukt: "Laten we niet vergeten dat ze in een tas was gestopt, met ketamine was geïnjecteerd en dacht dat ze zou sterven."

De dader, Lucasz Herba, moet 16 jaar en 9 maanden de cel in.

Obsessie

De Pool, Lucasz Herba, werd door aanklagers omschreven als 'een narcist en een fantast die geobsedeerd is door Chloe Ayling'.

Herba zelf liet tijdens de rechtszaak weten dat hij Ayling eerder had ontmoet na Facebookcontact. Hij was verliefd op haar geworden. Hij zei dat hij 'een schandaal wilde creëren om haar carrière te helpen'. Hij werd op het idee gebracht na het zien van de film 'By Any Means', waarin een vergelijkbare ontvoeringsplot werd uitgevoerd.

Gevoelens

Volgens Herba heeft hij het model 'nooit pijn gedaan'. "Ik ben niet gewelddadig geweest. Ik was verliefd, en ik hoopte dat als ze beroemd zou worden, dat ze gevoelens voor me zou krijgen en dat we het geld zouden delen."

Herba zei dat zijn broer hem heeft geholpen met de uitvoering van zijn plan. Italië wil dat zijn broer ook wordt uitgeleverd.

Meer op rtlnieuws.nl:
Model Chloe was slachtoffer bizarre ontvoering: 'Ik vreesde voor mijn leven'

Topnieuws