Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

11 augustus 2017

Frisbeeën als topsport: 'Het is snel, vlot en leuk'

Hoewel vrij weinig mensen ervan af weten, doet het Nederlands Ulitimate Frisbee-team het heel goed. Het vrouwen jeugdteam staat vandaag in de EK-finale. Frisbeeën wordt toch nog vaak als 'campingsport' gezien, terwijl dit vrouwenteam al twee keer Europees Kampioen is geworden.

Sporten zoals badminton en beachvolleybal worden door veel mensen alleen op vakantie gespeeld, maar in de afgelopen jaren zijn ze uitgegroeid tot echte topsporten. Ultimate Frisbee is nog niet zo ver. "Op dit moment hebben we 1500 spelers in Nederland", zegt Jos Verhoeven, voorzitter van de Nederlandse Frisbee Bond. "Vier jaar geleden waren dat er nog maar 850. Dus het groeit wel hard, internationaal ook."

Een sport van deze tijd

Frisbeeën als sport klinkt voor veel mensen misschien vreemd, maar volgens Verhoeven is het enorm interessant. "Het is snel, vlot en leuk om te doen maar ook om naar te kijken. In Amerika is deze sport gigantisch: daar kunnen mensen ervan leven. Wij zijn bezig om het WK in 2020 naar Nederland te halen."

Wat is Ultimate Frisbee precies?

  • De sport wordt gespeeld op een veld van ongeveer 100 meter lang met aan beide zijden eindzones. 
  • Het doel is om de frisbee naar de overkant te spelen en de schijf te vangen in de eindzone. Zo krijg je een punt.
  • Je speelt in teams van zeven.
  • De disc mag de grond niet raken.
  • Het is de enige sport waar geen scheidsrechter aan te pas komt.
  • Er worden ook geen straffen uitgedeeld. Spelers mogen zelf bepalen wanneer zij iets een overtreding vinden. Als beide spelers het niet eens zijn, dan wordt er opnieuw gespeeld.

Een hippie-imago

"Hoewel je voor de sport weinig materiaal nodig hebt en het een makkelijke instapsport is, wordt het nog weinig gespeeld", zegt sporttrendwatcher Gijsbrecht Brouwer. "Frisbee is een beetje een hippie-sport, dus niet zo cool als bijvoorbeeld snowboarden."

Er zijn andere 'campingsporten' die wel populair zijn geworden en een Olympische Sport zijn geworden, zoals badminton en beachvolleybal. "De Olympische Spelen richten zich vooral op nieuwe sporten die hip zijn om de jeugd betrokken te houden. Ultimate Frisbee hoopt hier ook bij te komen."

Bekijk het item hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

​Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws