Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
10 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: een soepel kerstdiner

Nog maar twee weken tot Kerst en dus nog maar weinig tijd om je kerstdiner voor te bereiden. Weet jij al wat je je familie voor gaat zetten? Chefkok Caspar Burgi geeft tips om de avond gesmeerd te laten verlopen.

Wil je af van het traditionele menu met wild of van dat eeuwige gourmetten waar je vooral heel vol van raakt? Dit jaar ben je niet de enige: steeds meer mondiale gerechten vinden hun weg naar de kersttafel. "Oosterse gerechten, de Noord-Afrikaanse keuken en andere exotische gerechten sieren het menu", vertelt Caspar Burgi. Nederlanders willen ook het verhaal achter gerechten weten: waar komt het vandaan? Is het een eeuwenoud recept? 

ZIE OOK: Geen inspiratie? Maak dit kerstdiner

Volgens Burgi worden klassieke gerechten steeds vaker in een nieuw jasje gestoken en kiezen we voor verschillende vormen van het kerstdiner. "Vooral jonge mensen verdelen de taken: iedereen neemt een gang mee naar de plek waar het feest plaatsvindt. Dat is super gezellig én het werkt erg goed." Bovendien neemt iedereen aan het eind van de avond zijn vieze vaat weer mee naar huis. "Heel fijn, want dan zit je niet met de gebruikelijke rotzooi achteraf."

Nederlanders kiezen volgens Burgi dit jaar voor kwaliteit. "We gaan weer naar de groenteboer, slager en de échte bakker." Ook kiezen we voor lokale producten. "Biologisch verantwoord uiteraard, dat blijft een trend."

ZIE OOK: Zo maak je gefermenteerde kool en buikspek uit de wok

Burgi adviseert ook om ruim van tevoren goed te informeren naar voorkeuren en allergieën van je gasten. "Het zou jammer zijn als iemand iets niet kan eten. Daar kun je dan makkelijk op inspelen." Met een verkorte versie van het menu houd je de kinderen ook tevreden. "Kinderen zitten nou eenmaal niet graag lang stil aan tafel. Maak daarom een kort menu, zodat zij lekker aan hun toetje zitten terwijl de volwassenen van hun hoofdgerecht genieten."

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Om ervoor te zorgen dat de avond zo soepel mogelijk verloopt, hanteert Burgi altijd een aantal regels:

1. Doe geen gekke dingen: Maak geen gerechten die je nog nooit gemaakt hebt of die heel erg ingewikkeld zijn.
2. Sla vast in: Doe de inkopen die niet dagvers zijn een paar dagen van tevoren.
3. Denk na over je lijstMaak een boodschappenlijst naar de indeling van de supermarkt of winkel waar je je inkopen doet. Zo ben je een stuk sneller klaar dan wanneer je de boodschappen rangschikt op gerecht.
4. Maak reserveringen: Reserveer je verse inkopen bij de winkel. Dan hoef je ze alleen nog op te halen en sta je niet uren in de rij, maar ben je zo weer buiten.
5. Werk vooruit: Bereidt de gerechten of delen ervan gerust een dag of twee van tevoren voor. Soep kun je bijvoorbeeld prima invriezen. Dat scheelt veel werk op de dag zelf.
6. Laat experts hun werk doen: Laat ingewikkelde dingen over aan mensen die hier goed in zijn. Vraag bijvoorbeeld of de slager je rollade klaarmaakt, de visboer dat lekkere stuk vis schubt en/of fileert en een lekkere taart haal je bij de banketbakker.  


ZIE OOK: Editie Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom
ZIE OOK: Zo zet je de kerstboom op zonder ruzie