We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie Kerst Check

Kerst: 'the most wonderful time of the year', maar tegelijk vaak ook een stressvolle tijd. Welke boom moet ik kopen? Heb ik nog wel kerstballen? Wat gaan we eten? Wordt het wel gezellig?! De to-do lijst lijkt eindeloos. Geen nood; dit jaar help Editie NL je een handje en vinkt in de serie 'Editie Kerst Check' jouw kerstlijstje af.

Kerst: 'the most wonderful time of the year', maar tegelijk vaak ook een stressvolle tijd. Welke boom moet ik kopen? Heb ik nog wel kerstballen? Wat gaan we eten? Wordt het wel gezellig?! De to-do lijst lijkt eindeloos. Geen nood; dit jaar help Editie NL je een handje en vinkt in de serie 'Editie Kerst Check' jouw kerstlijstje af.

24 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: Zo hou je kerst gezellig!

Tijdens het kerstdiner moet het gezellig zijn. Althans zo wordt het ons altijd voorgespiegeld op tv, in folders en tijdschriften, met alleen maar mooie en lachende mensen aan tafel. De werkelijkheid is vaak helemaal niet zo gezellig.

24 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: zo houd je het kerstdiner gezellig

Kerst is hét moment om gezellig met familie samen te zijn. Maar zo gezellig is het soms helemaal niet, want rond de feestdagen ontstaan juist veel spanningen en ruzies. Hoe voorkom je dat de bom barst?

Kerst is echt een familiefeest en het móet gezellig zijn, maar daardoor kan het juist fout gaan, zegt psycholoog Jean-Pierre van de Ven. "Mensen worden tijdens kerst eigenlijk gedwongen om weer met elkaar aan één tafel te zitten en om het geforceerd 'gezellig' te hebben. In families waarin mensen erg langs elkaar heen leven, kan het dan mis gaan omdat je opeens weer op elkaars lip zit. Dan ontstaan er ruzies."

Drink geen alcohol
Maar ruziemaken past natuurlijk niet bij de kerstgedachte, dus hoe houd je die spanningen in de hand? De belangrijkste tip: drink geen alcohol! "Als je gaat drinken, is de kans op escalatie groter", zegt Van de Ven. "Maar voor veel mensen is het moeilijk om niet te drinken: zeker als ze tegen het familiediner opzien. Dan willen ze juist graag een glaasje wijn erbij."

Een andere tip: laat gevoelige onderwerpen of slepende kwesties liggen tot na kerst. "Als je ergernissen hebt die al jaren sluimeren, bel dan de persoon waar het om gaat vooraf even op. Spreek af dat je na kerst om de tafel gaat zitten om de kwestie te bespreken. Of praat het voor kerst alvast uit. Doe het in elk geval niet tijdens het kerstdiner, dat is vervelend voor de andere gasten."

ZIE OOK: Geen inspiratie? Maak dit kerstdiner

Een ander idee: speel gezelsschapsspelletjes tijdens kerst. "Dan hoef je het eigenlijk nergens over te hebben!" Een tafelschikking kan ook helpen om het gezellig te houden aan tafel. "Zet mensen die elkaar toch al elke dag zien níet naast elkaar, zoals echtgenoten of zusjes", zegt etiquettedeskundige Anouk van Eekelen. "Het is juist de bedoeling dat je eens met anderen praat."

Meer tips van etiquettedeskundige Anouk van Eekelen: 

  • Verplaats je in een ander en voorkom dat anderen zich ongemakkelijk voelen. 
  • Iedere gast is medeverantwoordelijk voor het succes van het diner: laat discussies niet uit de hand lopen.
  • Als gastheer of gastvrouw heb je de regie. Als een discussie escaleert, grijp je gewoon in en begin je een nieuw onderwerp.
  • De gastheer kan ook onderwerpen voorbereiden waarover gepraat kan worden: laat iedereen bijvoorbeeld zijn/haar wens voor volgend jaar noemen. 
  • Praat over algemene, vrolijke onderwerpen. Vroeger zei men: praat niet over seks, politiek of religie. Dat is een beetje ouderwets, maar zorg dat iedereen kan meepraten.
  • Zorg dat je niet te lang aan tafel zit: eet bijvoorbeeld het voorgerecht of toetje staand, zodat mensen ook nog met iemand anders kunnen praten. 
  • Pas het menu aan op je gasten, zodat ze geen dingen eten waar ze helemaal niet van houden. 
  • Een wijntje drinken is natuurlijk prima, maar hou het gezellig. Zorg er als gastheer voor dat er niet te veel drank op tafel staat. 
  • Houd je aan de dresscode: doe een beetje moeite, maar je hoeft echt niet gelijk in smoking of galajurk. 

Tafelschikking:

  • Zet echtparen niet naast elkaar, die spreken elkaar al elke dag.
  • Mix familieleden en vrienden over de tafel. 
  • Zet mensen die ruzie hebben niet bij elkaar in de buurt. 
  • De tafelschikking blijft eigenlijk het hele diner hetzelfde.

Bekijk ook de tips van Anouk van Eekelen over tafelmanieren: 

 

Bekijk hier de reportage uit de uitzending: 

17 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: feestjurk of foute kersttrui?

Over een week is het kerstmis en veel mensen besteden dan extra aandacht aan hun uiterlijk. Maar wat moet je in hemelsnaam aan deze kerst? Editie NL geeft met een stylist wat tips.

Speciaal voor deze Editie Kerst Check krijgt een kijker een restyling. De 38-jarige Vanessa uit Nijmegen is in korte tijd 10 kilo afgevallen. "Ik heb nu alleen maar kleren die te groot zijn." Vanessa droeg bovendien altijd wijdvallende kleren en wil daarom nu graag advies. "Dan kan ik met kerst ook in mooie kleding lopen, en vind ik misschien mijn kledingstijl terug."

Bekijk Vanessa’s metamorfose:

Wil je zelf tips voor wat je moet dragen met kerst? Die deelt styliste Caroline Pluym graag.

Kledingtrends feestdagen 2014

Voor vrouwen:

1. Glitter en kleur
Glitter, strass, pailletten en applicaties zijn volgens Pluym de grote trend. "Deze elementen zien we terug in zowel kleding als make-up en accessoires." Kleuren die deze kerst hip zijn, variëren volgens Pluym van het bekende zwart en rood tot pastels in zachtroze en babyblauw.

2. Rok of jurk
Vrouwen die uit willen pakken, kunnen rokken dragen - variërend van strak mini tot klokkend midi – of feestjurken variërend van lang met diepe split of juist kort en aangesloten.

3. Jumpsuit
Jumpsuit zijn ook een echte trend, zegt Pluym. "Budgettip: heb je nog een jumpsuit van afgelopen zomer in je kast hangen? Draag dit jumpsuit dan met een flinke hak en een mooie opvallende ketting."

4. Comfortabele feestkleding
En wil je toch liever een minder opvallende outfit of ga je voor comfort: "Kies dan voor een wollig oversized vest of comfortabele trui met (glitter) applicatie. Draag hieronder een glanslegging voor een feestelijk accent."
 

Voor mannen:

1. Kleur
"De trendkleuren zijn donkere tinten zoals grijs en zwart, maar ook bordeauxrood en blauw in alle kleurschakeringen."

2. Fluwelen pak
Wie chique voor de dag wil komen: "We zien dit seizoen veel strak gesneden pakken in wol of fluweel", zegt Pluym. "Is een aansluitend pak niet jouw stijl? Kies dan voor een mooie pantalon met overhemd en vlinderdas voor een feestelijk accent."

3. Print
Pluym: "Met een ruit zit je dit feestseizoen helemaal goed."

4. Comfortabele feestkleding
"Heren die liever nog comfortabeler de feestdagen ingaan, zitten goed met een Noorse gebreide trui of vest", zegt Pluym.

10 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Geen inspiratie? Maak dit kerstdiner

Speciaal voor Editie NL delen Nina en Elise van Chickslovefood.com drie recepten voor een overheerlijk kerstdiner. Doe hier inspiratie op voor een origineel voor-, hoofd- en nagerecht om indruk mee te maken tijdens de kerst.

Voorgerecht voor 2 personen

Hollandse garnalencocktail met pistachekruim

Elise: "Als Schevenings meisje ben ik dol op Hollandse garnalen. Misschien dat de combi garnaal, avocado en pistachenoten een beetje raar klinkt, maar als je het eenmaal hebt geprobeerd, ben je om. En de pistache-crunch is zó lekker."


Ingrediënten:

  • 2 bruine pistolets
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt
  • 100 gram Hollandse garnaaltjes
  • 1 hand gezouten pistachenoten
  • olijfolie
  • peper en zout
  • twee cocktailglazen

En zo doe je het: Schil de avocado en prak het vruchtvlees samen met de Griekse yoghurt, een scheutje olijflolie en een flinke snuf peper en zout fijn. Roer vervolgens de Hollandse garnaaltjes door de avocado. Verdeel het mengsel over twee cocktailglazen. 

Pel de pistachenootjes en hak ze fijn. Bestrooi de garnalencocktails met het pistachekruim. Serveer de pistoletjes ernaast. 
 

Hoofdgerecht voor 2 personen

Biefstuksalade met parmezaan 

Ingrediënten:

  • 2 biefstukken
  • 1 stukje Parmezaanse kaas van 100 gram
  • 75 gram rucola
  • 1 citroen 1 afbakciabatta (eventueel, kan ook met huisgemaakte frieten)

En zo doe je het: Haal 30 minuten voor je aan de slag gaat het vlees uit de koelkast. Zet een koekenpan op het hoog vuur en laat 5 minuten staan.

Doe dan een flinke scheut olie (liefst zonnebloem), die de bodem net bedekt, in de pan. Laat goed warm worden.

Bestrooi de biefstukken met flink wat zout. Leg ze met een tang in de pan. Tel 12 seconden en draai dan de biefstukken om. Tel weer 12 seconden en draai ze opnieuw om. Ga hiermee door tot je de gewenste gaarheid hebt: voor rare draai je ongeveer 7 keer, voor medium 10 keer. Haal de biefstukken vervolgens uit de pan, bestrooi ze met peper en laat ze onder aluminiumfolie even rusten.

Was de citroen, rasp wat stukjes schil met een kaasschaaf en doe dit in de nog warme bakolie van de steaks. Verdeel de rucola over een schaal. Snijd de steaks in stukjes van ongeveer 2 cm en verdeel over de rucola. Schaaf hier met een kaasschaaf flinters parmezaan over.

Besprenkel tenslotte met wat kneepjes citroensap en de bakolie (zonder de schilletjes) en serveer met ciabatta of huisgemaakte frieten.

Dit recept komt uit het Het 5 or less-kookboek van Chickslovefood.com


Nagerecht voor 6 personen 

Snickerstaart

Nina: "Als Elise op zoet trakteert, komt ze vaak met een Snickerstaatr tevoorschijn. En als je deze taart hebt gemaakt, begrijp je waarom. Ik ben haar eeuwig dankbaar."

Ingrediënten:

  • 1 zak mini Snickers
  • 225 gram witter suiker
  • 4 eieren
  • 200 gram roomboter + 30 gram voor de topping
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel


En zo doe je het: Zet een ingevette springvorm van 20 centimeter doorsnede klaar en verwarm de oven voor op 160 graden.

Kluts de eieren en meng ze door de suiker. Roer er met een garde een saus van.

Smelt 200 gram roomboter in een steelpannetje op het vuur en giet bij het eiersuikermengsel. Meng weer goed door.

Zeef het meel en een snufje zout boven het mengsel en schep voorzichtig met een spatel door elkaar. Doe rustig aan, anders gaat er teveel lucht uit het mengsel en krijg je een taaie taart.

Snijd de helft van de Snickers in steeds 6 kleine stukjes. Schep voorzichtig de Snickerstukjes door het beslag. Schenk het beslag vervolgens in de springvorm en zet in de oven.

Bak de taart in ongeveer 65 minuten gaar. Kijk na 55 minuten even hoe het ervoor staat. Je taart kan uit de oven als je er een satéprikker insteekt en deze er droog weer uit komt. Haal je taart uit de oven en laat afkoelen in de springvorm op een rooster.

Zet een kleine pan met kokend water op middelhoog vuur en plaats hierop een schaaltje. Halveer de overige Snickers en doe ze in dit schaaltje samen met de overgebleven 30 gram roomboter. De Snickers smelten nu door de stoom van het water, au bain-marie heet dit. Roer af en toe door, net zolang tot je een bruine saus hebt waarin pinda's drijven.

Haal de taart uit de springvorm en besmeer 'm met deze Snickerstopping.

ZIE OOK: Editie Kerst Check: zo verloopt het kerstdiner soepel
ZIE OOK: Editie Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom
ZIE OOK: Zo zet je de kerstboom op zonder ruzie

10 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: een soepel kerstdiner

Nog maar twee weken tot Kerst en dus nog maar weinig tijd om je kerstdiner voor te bereiden. Weet jij al wat je je familie voor gaat zetten? Chefkok Caspar Burgi geeft tips om de avond gesmeerd te laten verlopen.

Wil je af van het traditionele menu met wild of van dat eeuwige gourmetten waar je vooral heel vol van raakt? Dit jaar ben je niet de enige: steeds meer mondiale gerechten vinden hun weg naar de kersttafel. "Oosterse gerechten, de Noord-Afrikaanse keuken en andere exotische gerechten sieren het menu", vertelt Caspar Burgi. Nederlanders willen ook het verhaal achter gerechten weten: waar komt het vandaan? Is het een eeuwenoud recept? 

ZIE OOK: Geen inspiratie? Maak dit kerstdiner

Volgens Burgi worden klassieke gerechten steeds vaker in een nieuw jasje gestoken en kiezen we voor verschillende vormen van het kerstdiner. "Vooral jonge mensen verdelen de taken: iedereen neemt een gang mee naar de plek waar het feest plaatsvindt. Dat is super gezellig én het werkt erg goed." Bovendien neemt iedereen aan het eind van de avond zijn vieze vaat weer mee naar huis. "Heel fijn, want dan zit je niet met de gebruikelijke rotzooi achteraf."

Nederlanders kiezen volgens Burgi dit jaar voor kwaliteit. "We gaan weer naar de groenteboer, slager en de échte bakker." Ook kiezen we voor lokale producten. "Biologisch verantwoord uiteraard, dat blijft een trend."

ZIE OOK: Zo maak je gefermenteerde kool en buikspek uit de wok

Burgi adviseert ook om ruim van tevoren goed te informeren naar voorkeuren en allergieën van je gasten. "Het zou jammer zijn als iemand iets niet kan eten. Daar kun je dan makkelijk op inspelen." Met een verkorte versie van het menu houd je de kinderen ook tevreden. "Kinderen zitten nou eenmaal niet graag lang stil aan tafel. Maak daarom een kort menu, zodat zij lekker aan hun toetje zitten terwijl de volwassenen van hun hoofdgerecht genieten."

Een goede voorbereiding is het halve werk 

Om ervoor te zorgen dat de avond zo soepel mogelijk verloopt, hanteert Burgi altijd een aantal regels:

1. Doe geen gekke dingen: Maak geen gerechten die je nog nooit gemaakt hebt of die heel erg ingewikkeld zijn.
2. Sla vast in: Doe de inkopen die niet dagvers zijn een paar dagen van tevoren.
3. Denk na over je lijstMaak een boodschappenlijst naar de indeling van de supermarkt of winkel waar je je inkopen doet. Zo ben je een stuk sneller klaar dan wanneer je de boodschappen rangschikt op gerecht.
4. Maak reserveringen: Reserveer je verse inkopen bij de winkel. Dan hoef je ze alleen nog op te halen en sta je niet uren in de rij, maar ben je zo weer buiten.
5. Werk vooruit: Bereidt de gerechten of delen ervan gerust een dag of twee van tevoren voor. Soep kun je bijvoorbeeld prima invriezen. Dat scheelt veel werk op de dag zelf.
6. Laat experts hun werk doen: Laat ingewikkelde dingen over aan mensen die hier goed in zijn. Vraag bijvoorbeeld of de slager je rollade klaarmaakt, de visboer dat lekkere stuk vis schubt en/of fileert en een lekkere taart haal je bij de banketbakker.  


ZIE OOK: Editie Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom
ZIE OOK: Zo zet je de kerstboom op zonder ruzie

03 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Zo zet je de kerstboom op zonder ruzie

Veel mensen kijken uit naar het moment dat de kerstboom weer mag worden opgezet. Maar het klusje zorgt ook vaak voor ruzie en stress. Welke kleur ballen moet erin en hoe krijg je de lampjes uit de knoop? 10 tips voor 't relaxed opzetten van je kerstboom.

Blogger Saskia de Laat van Christmaholic is een expert op het gebied van kerstversiering. Met haar tips maak je van het opzetten van de boom een gezellige aangelegenheid zonder ruzie en stress. 

1. Zet kerstmuziek op
Zorg dat je lekker ontspannen bent en helemaal in de kerstsfeer komt. Zet een kerstmuziekje op en drink een kopje koffie, warme chocolademelk of Glühwein. 

2. Bedenk goed wat je nodig hebt
Kies van tevoren voor welk kleurthema je dit jaar gaat. De meeste mensen hebben diverse kleuren kerstdecoratie in huis. Zorg dat je alleen 'naar beneden' haalt wat je nodig hebt. 

3. Berg je kerstlampjes goed op
Gebruik je traditionele kerstverlichting, dan ken je vast wel het euvel van kerstlampjes die compleet in de knoop zitten. Gooi voortaan bij het afhalen van de boom dus je lampjes niet als een kluwen in een doos, maar rol ze op. Dat kan rondom een speciale kersthaspel of gewoon een kartonnen koker, bijvoorbeeld de rol van het keukenpapier. Doe de stekker door de opening van de koker en zet het einde vast met een plakbandje. 

4. Kies voor clusterverlichting
Clusterverlichting heeft geen lus, zoals de klassieke kerstlichtjes, maar een lang snoer met een begin en een einde. Dat maakt het een stuk makkelijker om de boom te versieren. 

5. Test of de lampjes nog werken!
Begin je met versieren, test dan eerst of je lampjes het nog wel doen. Steek dus voor je gaat versieren de stekker in het stopcontact. Je kunt dan voor het versieren de kapotte lampjes nog vervangen. Sowieso is het een stuk makkelijker om de kerstlampjes goed te verdelen als ze aan zijn.

6. Verdeel de kerstlampjes slim
Controleer eerst of je snoer met kerstlampjes wel lang genoeg is. Het moet minstens drie keer om de boom kunnen. Sommige mensen vinden het handig om bovenaan te beginnen, ze gebruiken bijvoorbeeld twee snoeren, een voor de 'voorkant' en een voor de 'achterkant'. Zo hoef je niet om die boom heen te lopen en krijg je ook minder knopen. Een andere optie is onderaan beginnen, daar heb je namelijk de meeste lengte van het snoer nodig. Werk vervolgens je weg naar boven. 

7. Koop een kant-en-klare boom met lichtjes er al in
Heb je helemaal geen zin in dat gedoe met lichtjes? Koop dan een kunstkerstboom waar de lampjes al in zitten. Bijkomend voordeel: ze zijn perfect verdeeld over de takken.

8. Gebruik een handige stekkerdoos (en/of timer)
Gebruik een verdeeldoos met aan- en uitknop zodat je de kerstboom met een klik uit kunt zetten, ook als je meerdere snoeren gebruikt. Of koop een schakelklok waarmee je kunt plannen wanneer de lichtjes in je boom automatisch aan of uit gaan.

9. Mini-boompjes voor de kids
Als je een stel kids rond hebt lopen die willen 'helpen' met het versieren van de boom, kan dat nog best lastig zijn. Wie mag de ballen erin hangen? Wie mag de piek erop zetten? De oplossing: koop kleine kerstboompjes voor elk kind die ze zelf mogen versieren. Met plastic en niet-breekbare kerstdecoratie en met kerstkransjes: succes gegarandeerd! Wil je toch liever samen een grote boom versieren? Geef dan ieder kind en/of familielid duidelijke taken, zodat er geen ruzie ontstaat.

10. Doe niet alles op één dag
Wil je naast je boom ook je gang, keuken, tuin, slaapkamer en wc versieren? Dat hoeft niet allemaal in een dag. Trek er een weekend voor uit of doe het gewoon stapje voor stapje. Dan ben je drie weken lang aan het genieten van het versieren, in plaats van één dag dik aan het stressen.

ZIE OOK: Editie Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom

 

03 december 2014, in:

Editie Kerst Check

Editie Kerst Check: op zoek naar de mooiste kerstboom

Over een paar dagen vertrekt Sint weer naar Spanje en kunnen we de kerstboom gaan optuigen. Maar welke boom moet je kopen? Tips van een kerstbomenspecialist.

"Belangrijk is dat je een mooie, volle boom vindt", zegt Erwin van t' Ent van tuincentrum Overvecht. "In sommige winkels zit een boom in een netje, dan kan je niet goed zien hoe hij eruit ziet. Het is dan heel normaal om te vragen of de boom uit het netje mag."

En hoe zorg je dat de boom de hele maand december mooi blijft? "Het uitvallen van de naalden hoort er bij. Ook een gewone boom valt immers uit. Je kunt het wel een beetje tegengaan door voeding voor een boom door het water te doen."

ZIE OOK: Zo zet je de kerstboom op zonder ruzie

Nog een tip van de kerstbomenspecialist: het is belangrijk dat je de boom laat acclimatiseren. "Nadat de boom buiten in de kou heeft gestaan is het niet goed om hem meteen in een warm huis te zetten. Je kunt hem daarom eerst beter even in de schuur leggen en dan pas in huis zetten."

Zoveel bomen, zoveel keuze

Wordt het een blauwspar, een picea of een nordman? Erwin van 't Ent legt de verschillen uit: 

  1. Blauwsparren: zijn naaldvast en ruiken het lekkerst van alle bomen. Kies voor een boom met kluit, deze houden het beste de naalden vast.
  2. Picea Omorika: zijn blauw van kleur. Het is een smalle boom geschikt voor mensen met weinig ruimte. Zijn redelijk naaldvast, kies hier ook voor een boom met kluit.
  3. Picea Abies: dit is de normale kerstboom, met een korte naald. Het zijn mooie volle bomen, maar laten wel het snelst naalden vallen.
  4. Picea Conica: kleine bomen die geschikt zijn voor vensterbanken en kleine plaatsen in huis, altijd met kluit en heel naaldvast. Je kunt ook meer bomen naast elkaar zetten: erg trendy in deze tijd. Dit is de enige boom die vrijwel altijd aanslaat als je de boom in de tuin zet!
  5. Nordman: zijn heel naaldvast. Zaag de stam een klein stukje af en zet de boom in water. Doe door het water wat vloeibare plantvoeding en de boom zal lang mooi blijven. Let wel op: de 'aanbiedingen' zijn altijd de kleinste exemplaren en vaak niet gesnoeid. Dat zijn dus niet de mooiste exemplaren! 


Als je dan de mooiste kerstboom hebt gevonden, hoe tuig je die dan stressvrij op? Lees onze 10 tips voor 't relaxed opzetten van je kerstboom