Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
19 oktober 2016

Duim omhoog: goed bezig of rot op? Dit betekenen handgebaren in andere landen

Duim omhoog, 'peace' en 'finger crossed' hebben voor ons hele voor de handliggende betekenissen. Pas daar toch maar mee op als je op vakantie gaat, want voor je het weet heb je flinke ruzie omdat een voor ons onschuldig gebaar daar iets héél anders betekent.

Ook gezichtsuitdrukkingen kunnen iets heel anders betekenen. Uit onderzoek blijkt dat waar voor ons blij kijken (met de mond open) geluk uitstraalt, dit in Papoea Nieuw Guinea wordt ervaren als boos en kwaad. 

Flinke verschillen

Nou zullen maar weinig mensen op vakantie gaan naar Papoea Nieuw Guinea, maar het is toch handig om te weten dat je moet oppassen met je reactie. Datzelfde geldt voor gebaren, zo kan een duim opsteken - voor ons een positief handgebaar - je in Griekenland bijvoorbeeld in de problemen brengen. Daar gebruiken ze het namelijk voor 'rot op'. 

Reisblogger Sabine de Witte kan meepraten over het verkeerd gebruiken van je duim: "In veel Aziatische landen betekent je duim opsteken hetzelfde als bij ons je middelvinger opsteken. Daar moet je mee oppassen dus."

Deze gebaren kunnen je in de problemen brengen

Door haar ervaringen heeft De Witte zich verdiept in het gebruik van de verschillende handgebaren. Duim omhoog, het peace-teken, het OK of O-teken, het duivelsteken en gekruiste vingers: De Witte legt uit waarom je ze in sommige landen beter niet kunt gebruiken. 

  • Het meest bekende handgebaar in Nederland is misschien wel de duim omhoog. Bij ons betekent dat: 'top' of 'heel goed'. Maar in Afghanistan, Iran en bepaalde delen van Italië en dus Griekenland betekent het 'rot op'. In veel Aziatische landen staat het gebaar gelijk aan wanneer wij een middelvinger opsteken.  

  • Met het OK- of O-teken, waarbij je een rondje maakt met je duim en wijsvinger, laat je in Nederland blijken dat je iets prima vindt. Maar dit gebaar heeft veel verschillende betekenissen. "In Japan is dit het gebaar voor geld, in Zuid-Amerika is dit een schandelijk gebaar en in Frankrijk houdt dit heel logisch gewoon 'nul' in."

  • "Met het peace-teken, maar dan met de binnenkant van je hand naar jezelf toe, druk je laat je merken dat je iets geweldig vindt." Of je vraagt natuurlijk gewoon om twee bier. Een gezellig gebaar in Nederland dus, maar in het Verenigd Koninkrijk en Australië betekent het 'rot op'. 

  • Het duivelsteken, waarmee je alleen je wijsvinger en pink omhoog doet, associëren wij hier met lekker wild, 'rock on'. Terwijl niet zo ver hier vandaan, namelijk in Spanje, Portugal en Italië, maar ook in Brazilië en Colombia dit teken voor overspel staat. "Je vertelt hier iemand mee: 'Je man/vrouw bedriegt je'."

  • Gekruiste vingers, ofwel fingers crossed, gebruiken we in Nederland om iemand succes te wensen of bezorgen. Je kunt het ook wel vergelijken met duimen. Maar in Vietnam wordt het gebruikt om het vrouwelijk geslachtsdeel uit te beelden. 

Bekijk hier de video:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op editienl.nl:

Topnieuws