Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

14 november 2017

Drentse snackbarhouder leert Japanse tv-kijkers kroketten maken

Hij maakt al 25 jaar de meest uiteenlopende kroketten en nu is een internatiole 'doorbraak' nabij. Krokettenkoning Rien Prinsen uit het Drentse Nieuw-Weerdinge laat binnenkort aan bijna tien miljoen Japanse tv-kijkers zien hoe je een kroket maakt.

Hij kan het zelf bijna niet geloven. In de zoektocht naar typisch Hollandse gebruiken en snacks kwam een Japanse tv-zender bij de snackbar van Prinsen uit. Eerst via de mail. "Ze stelden zoveel vragen dat ik me afvroeg of het wel echt was", zegt Prinsen. 

Dat is het zeker. Afgelopen weekeinde kwam een tussenpersoon vanuit Italië bij Rien en zijn vrouw Edel op bezoek om de uitzending voor te bereiden. "Ze heeft zoveel mogelijk foto's gemaakt en informatie verzameld voor de Japanse regisseur." Die vliegt binnenkort in, vergezeld door twee cameramannen en een tolk. De uitzending zelf is als het goed is in december op Japanse televisie te zien.

Japanse cultuur

"Voor de uitzending gaan ze ons een hele dag volgen. Ik laat ze zien hoe ik kroketten maak, van vegetarische tot de klassieke rundvleesvariant. De snackbar gaat gewoon open, dat filmen ze ook. Alles om te laten zien hoe het in een ambachtelijk Nederlands bedrijfje in zijn werk gaat."

Speciaal voor deze uitzending wil Prinsen een kroket samenstellen met Japanse smaken. "En dan niet zomaar met teriyakisaus. Momenteel verdiep ik me in de Japanse cultuur: wat is daar bijzonder? De combinatie van vlees en vis, bijvoorbeeld. Die kroket ga ik dan maken, zodat de kijkers in Japan 'm kunnen namaken." 

Al zou hij het natuurlijk nog liever live laten zien. "Dat lijkt me echt fantastisch, als ze me naar aanleiding hiervan vragen om naar Japan te komen."

Tevreden met een glimlach

Het is overigens niet voor het eerst dat hij experimenteert met krokettensoorten. In de afgelopen 25 jaar bedacht hij zo'n vijftig nieuwe smaakcombinaties. "Met gerookte paling. Of met parmezaanse kaas en écht truffelolie. Indonesische varianten doen het ook heel goed, met citroengras en ketjap."

Best bijzonder, vindt Prinsen zelf, dat zo'n avontuur tot stand komt, allemaal dankzij de kroket. "De laatste drie jaar is het gewoon bizar wat allemaal op mijn pad komt. Maar het belangrijkste blijft dat de kroketten lekker zijn. Als mijn klanten met een glimlach de deur uitlopen, ben ik een tevreden man."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws