Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
19 juni 2017

Dierenarts aan huis: wel of niet goed voor je huisdier?

Dierenarts aan huis: wel of niet goed voor je huisdier?
Karen Piets is dierenarts aan huis. Hier is ze op bezoek bij pup Gijs.

Bibberend, hijgend en jankend ijsberen ze onrustig door de wachtkamer. Voor baas en dier is een bezoek aan de dierenarts echt geen pretje. Daarom laten steeds meer baasjes de dierenarts aan huis komen. Maar is dit wel goed voor je huisdier?

Er komen dan ook steeds meer mobiele dierenartsen die met medische middelen aan huis komen. Niet alles kan thuis worden gedaan. "Maar voor een inenting, consult of castratie hoeft een baasje van een huisdier de deur niet meer uit", vertelt de dierenartsenvereniging. 

Zorg op maat voor je huisdier

Karen Piets is zo'n dierenarts aan huis. Ze is begonnen als veearts. "Hierbij kon ik echt de tijd nemen voor een dier en de eigenaar. Toen ik in de kliniek ging werken, stoorde ik me enorm aan het feit dat ik maar 10 minuten had per afspraak", vertelt Piets. "Tegenwoordig willen mensen zorg op maat, ook voor hun dieren."

Piets vindt de sfeer ook fijner als ze bij de mensen aan huis komt. "In de wachtkamer zijn zowel de dieren als de baasjes enorm gestrest. Als ik bij mensen thuis ben, is het veel ontspannender", vertelt de dierenarts.

'Thuis hoort een fijne plek te zijn'

Toch vindt niet iedereen een dierenarts aan huis een goed idee. "Het lijkt allemaal heel sympathiek, maar er zijn ook kanttekeningen", vertelt gedragsbioloog Claudia Vinke. "Dieren associƫren een plek met een ervaring. Thuis hoort een fijne plek te zijn. Bij een hele negatieve ervaring kan het dier een trauma oplopen, wat er voor kan zorgen dat het dier zich thuis niet meer veilig voelt."

"Ik zeg absoluut niet dat ik tegen een dierenarts aan huis ben", verzekerd Vinke. "Ik pleit er alleen voor dat er goed wordt nagedacht over welke behandelingen daar wel of niet worden uitgevoerd. Een vaccinatie is niet echt een probleem, maar een operatie kan lastig zijn. Euthanasie thuis is juist wel goed. Dat is vaak voor dier en baasje een stuk prettiger."

Andere manieren

Vinke vertelt dat er ook andere manieren zijn om met de angst van dieren om te gaan, zonder dat de behandeling naar huis te verplaatst hoeft te worden. "Probeer jonge dieren een positieve ervaring te geven bij de dierenarts, dan houden ze dat vast en hoeven ze niet bang te worden."

Topnieuws