Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

10 oktober 2017

Dierenambulance boos om doodschieten ontsnapte husky

Een losgebroken hond is zondag in Abcoude door de politie doodgeschoten. De husky zou tijdens zijn ontsnapping een koe en zwanen hebben aangevallen. De dierenambulance vindt het onbegrijpelijk dat zij pas een telefoontje kreeg nadat het beest was doodgeschoten. "Ze hadden ons een kans moeten geven."

De baasjes van de hond, een Frans stel dat op vakantie was in Nederland, letten even niet goed op toen hun 2-jarige Husky ervandoor ging. Ruim een uur later werd hij doodgeschoten. Volgens de politie terroriseerde de hond dieren in het weiland en liet hij zich onmogelijk vangen. 

Schade voorkomen

Toen het beest richting de A2 liep werd de keuze gemaakt om te schieten. "De kans was groot dat hij de weg op zou lopen", vertelt een politiewoordvoerder. "Om te voorkomen dat hij nog meer schade aan zou richten werd hij neergeschoten." 

De dierenambulance baalt van het voorval. "Heel jammer dat we niet eerder zijn gebeld", zegt Mirjam Bosman, voorzitter van Dierenambulance de Ronde Venen en Amstelland. "Met onze kennis hadden we het misschien tot een ander eind kunnen brengen." 

'Wij zijn hierin gespecialiseerd' 

De politie had een hondengeleider ingeschakeld, maar lichtte de dierenambulance pas in nadat het dier was doodgeschoten. "En wij zijn hier nou juist in gespecialiseerd. We weten precies wat je wel en niet moet doen", gaat Bosman verder. "Ik weet niet of het met ons anders was afgelopen, maar ze hadden het op z'n minst een kans moeten geven."

Zo had de dierenambulance naar eigen zeggen een grote groep mensen kunnen optrommelen om de hond in te sluiten, of andere loktechnieken kunnen toepassen. De politie vindt dat de door hun ingeschakelde hondengeleider genoeg ervaring heeft om die beslissing te maken. "Hij is al tientallen jaren in de weer met honden en een groot liefhebber. Deze keuze maakt hij niet zomaar, dat doet hem natuurlijk wel wat."

Met lege handen terug

De baasjes van de hond zijn inmiddels zonder hun huisdier teruggekeerd naar Frankrijk. "Ze zijn er helemaal stuk van", vertelt Bosman. "Ze komen hier naar Nederland met een jonge husky die per ongeluk ontsnapt en gaan vervolgens met lege handen terug." 

Naast het betreuren van de spijtige afloop voelt de dierenambulance zich ook niet serieus genomen. "Tuurlijk moet er gereageerd worden als er vee wordt aangevallen, maar ik hoop dat de politie zich realiseert dat wij een serieuze organisatie zijn", zegt Bosman. "Wij zijn er om hen te ondersteunen. Hoe meer kennis ter plaatse, hoe beter."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Topnieuws