Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

17 juni 2017 22:52

Brandweerman vertelt over brand torenflat: 'Het gegil, gegil om hulp'

Het gegil van kinderen. Families zien sterven voor je ogen. Damian Magee is één van de brandweermannen die zijn leven riskeerde om mensen uit de Grenfell Tower te redden. Hij vertelt over de ergste nacht uit zijn 20-jarige loopbaan. "Je voelt je nutteloos en hulpeloos."

Magee en zijn collega's zagen de brandende toren al van kilometers afstand, vertelt hij in het interview met Sky News. "We konden niet geloven wat we zagen. Iedereen was gewoon in shock en we waren toen nog op kilometers afstand."

Gegil om hulp

Het was een verkeerschaos in de buurt van de torenflat. Het laatste stuk moesten ze rennen. "Ik had toen geen idee hoeveel mensen uit het gebouw waren gevlucht en hoeveel mensen er nog binnen waren."  

Magee herinnert zich het gegil van kinderen en andere bewoners. Vooral van één kind. "Die sprong eruit, die stem was hoger dan alle andere. Het was gegil, gegil om hulp."

Ze konden niet naar boven

De brandweermannen konden moeilijk naar binnen komen. Er vielen allerlei stukken puin naar beneden. Eenmaal binnen bleek dat de begane grond al helemaal vol rook stond. Ze konden niet helemaal naar boven. Er was geen lift en ze hadden niet genoeg zuurstof bij zich om alle trappen van het gebouw van 24 verdiepingen op te rennen. 


De Britse koningin Elizabeth II bedankt de brandweermensen. Foto: AFP.

Voor veel mensen kwamen ze te laat. De brandweerman zag families sterven voor zijn ogen. Hij zag ook jochie van een jaar of vijf met zijn moeder uit het pand komen. De moeder was er slecht aan toe, met het jochie leek het beter te gaan. Hij was een beetje in shock, maar wel kalm.

'Nutteloos en hulpeloos'

De brandweerman vroeg hem of er nog iemand was achtergebleven in hun appartement. "Hij draaide zich om en zei: 'Ja mijn broer, maar die is nu dood."

Magees hart brak. "Ja, het is erg verdrietig, het is gruwelijk. Je voelt je nutteloos en hulpeloos."

'Onze ladders zijn niet zo hoog'

Het is als brandweerman het ergste wat je kan overkomen, vertelt hij ontredderd. "Het klinkt oneerlijk, maar we kwamen in een situatie terecht.... We kunnen niet altijd... Onze ladders zijn niet zo hoog."

Magee en zijn collega's hebben toch nog tientallen mensen kunnen redden. De burgemeester van Londen heeft ze vandaag opnieuw bedankt voor hun moed en harde werk. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws