We zien dat je waarschijnlijk onze advertenties blokkeert. RTLNieuws.nl heeft de inkomsten uit advertenties nodig om goede, onafhankelijke verhalen te blijven maken. Ook kan het zijn dat door het gebruik van een adblocker bepaalde functies op de website niet goed werken. Maak je een uitzondering voor onze pagina's? Voor meer informatie, klik hier.
Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

26 maart 2014

Bonen zijn booming (en lekker!)

Bonen vies? Welnee! Exotische peulvruchten zijn weer helemaal hip en ook heel lekker. Na de hipster is ook de huisvrouw aan de boon.

In de laatste drie jaar aten Nederlanders 50 procent meer peulvruchten. Geen saaie bruine bonen, maar bijvoorbeeld linzen, kikkererwten en kidneybonen. Volgens groenteproducent Bonduelle koopt een kwart van de huishoudens elk jaar minstens één keer peulvruchten. 

Voer voor oude mensen
Culinair journalist Onno Kleyn zegt dat bonen een hardnekkig imagoprobleem hebben. "We denken al snel aan oude mensen die bonen en erwten eten als vervanging voor bijvoorbeeld groenten."

"Jonge mensen eten bonen vrijwel alleen in de chili con carne, maar gelukkig ontdekken steeds meer mensen de peulvrucht als hippe, bewuste voedingsbron." 

Van hamburger naar bonenburger. 
Kleyn is niet de enige die enthousiast is over de peulvruchten. Foodblogger Nina de Bruijn van chickslovefood.com zegt dat je met het eten van bonen twee vliegen in een klap slaat. "Het is een goede vlees- en koolhydraatvervanger en het vult goed en is enorm lekker. Veel mensen weten niet wat ze moeten met bonen, maar ik denk dat alles te leren is", zegt ze. 

Zo kun je van linzen lekkere soep maken, kidneybonen kunnen in plaats van gehakt in een wrap en van kikkererwten kun je zelfs een heerlijke "hamburger" maken.

Zelf aan de slag! 
Wil je nou zelf aan de kook met bonen? Chickslovefood.com verzamelde voor ons vijf heerlijke recepten met peulvruchten: 
 

Geroosterde kikkererwtensalade

Een recept voor een makkelijke salade, waar je jezelf een goede boost mee geeft. 

Men neme (voor 2 personen):
- 1 blik kikkererwten
- 2 avocado’s, ontpit en in stukjes
- halve witte ui, in ringen gesneden
- 1 komkommer, geschild en in blokjes
- Het sap van 1 citroen
- Eventueel: parmezaanse kaas

En zo doe je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Haal de kikkererwten uit het blik, laat ze uitlekken en verspreid ze op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Bestrooi de kikkererwten met peper, zout en olijfolie.
- Zet de ovenplaat in de oven en bak de kikkererwten in 15 minuten knapperig.
- Haal de kikkererwten uit de oven en laat ze even iets afkoelen.
- Meng vervolgens de kikkererwten met de stukken avocado, ui en komkommer.
- Breng het geheel op smaak met citroensap.
- Verdeel de salade over 2 kommen.
- Optioneel: Strooi vers gerapste parmezaanse kaas over de salade.

Tip: Ben je een grote eter? Neem er dan bijvoorbeeld een warm en knapperig stuk ciabatta bij.

Geniet van je simpele, zalige dinsdag!
 

 

Salade met gebakken witte bonen

Mix je favoriete salade en top 'm af met gebakken witte bonen. Mmm!

Men neme (voor 1 persoon):
- een flinke hand of zo’n 50 gram witte bonen uit een pot
- een theelepel komijnpoeder
- peper en zout
- een scheut olijfolie
- kneepje citroensap
- alle groentjes die je verder lekker vindt. Bijvoorbeeld tomaatjes, gemixte sla en sprouty (ben ik gek op, dat zijn kiemen)
- ook lekker erbij: wat tempeh of blokjes van je favo kaas

En zo doe je het:
- Maak een salade van alle groenten (en tempeh en/of kaas) die je hebt gekozen (behalve de witte bonen dus) en breng op smaak met een scheut olijfolie en het citroensap.
- Laat de witte bonen uitlekken en dep ze een beetje droog.
- Zet een koekenpan op het vuur (zonder olie dus) en doe de bonen erin. Bestrooi met komijnpoeder, peper en zout.
- Bak de bonen een minuut of vijf in de droge pan. Blijf in de buurt, de bonen mogen wel verkleuren, maar niet zwart worden natuurlijk!
- Strooi de bonen over je salade. Mmm, een heerlijke crunch!.

 

Erwtjesspread

Gezonder en magerder dan het meeste kant en klare broodbeleg: erwtjesspread!

Staafmixer of blender in de aanslag en mixen maar! In een mum heb je dit superlekkere en gezonde broodsmeersel op tafel. Dat je natuurlijk ook op een cracker of rijstwafel kunt smeren. YUM!

Men neme (voor zo’n vijf tot zeven besmeerde sneetjes):
- twee afgestreken eetlepels Griekse yoghurt
- een flinke kop diepvrieserwtjes
- een theelepel citroensap
- een flinke handvol verse muntblaadjes
- een halve avocado
- versgemalen peper en zout

En zo doe je het:
- Ontdooi de erwtjes door ze te overgieten met heet water. Heel eventjes in het water is genoeg, een half minuutje. Laat ze vervolgens goed uitlekken.
- Meng de erwtjes met alle andere ingrediënten in de blender en maal tot een grof smeersel. Proef! Misschien nog wat munt, citroen, peper of zout erbij? Vind je ‘m te zacht of smeuïg, dan voeg je gewoon nog een handje ontdooide erwtjes toe. Geen probleem als deze niet meer gepureerd worden, juist lekker, zo’n extra bite in je smeersel!

 

Witte bonen-hummus met koriander en komijn

Deze hummusvariant smaakt kruidig maar toch ook heel romig. Gruwelijk lekker!

Men neme (voor een schaal hummus):
- 400 gram gewelde en gekookte witte bonen
- 1 theelepel gerookt paprikapoeder (verkrijgbaar op de markt)
- 2 theelepels komijnzaad
- 3 eetlepels tahin
- 1 teen knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
- sap van 1 citroen
- handje verse koriander

En zo doe je het:
- Doe de witte bonen, tahin, knoflook, paprikapoeder en komijnzaad in een kom.
- Pers de citroen uit en voeg het sap hier aan toe.
- Voeg dan de olijfolie, de koriander en wat peper en zout toe.
- Maal het geheel nu met een keukenmachine of staafmixer goed door elkaar. Blijf mixen tot er een gladde puree ontstaat.
- Schep het geheel in een kommetje en maak de hummus af met wat komijnzaadjes.

Lekker met pita-brood, zuurdesem, turks brood of rauwkost!

 

Franse frietjes van sperziebonen

Even dopen in een beetje ketchup en je proeft enorm crispy en toch gezonde frietjes. 

Men neme (voor 1 persoon): 
- 200 gram sperziebonen
- 1 eetlepel bloem
- 3 eetlepels grof paneermeel
- olijfolie
- zout en peper
- Italiaanse kruiden

En zo doe je het: 
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Was de sperziebonen en verwijder de uiteinden
- Doe de sperziebonen in een kom, strooi de eetlepel bloem erover heen en schud de sperziebonen door elkaar zodat alle bonen een beetje bloem zit.
- Besprenkel dan 1 eetlepel olijfolie over de bonen en ook nu goed door elkaar husselen.
- Bestrooi de bonen als laatst met peper, zout, het paneermeel en de Italiaanse kruiden.
- Leg de bonen op een met bakpapier beklede bakplaat.

- Bak de bonen in 20 minuten lekker krokant en mooi goudbruin.
- Haal de ‘frietjes’ dan uit de oven en serveer met een beetje ketchup en een groene salade.

Tip: Lekker met een warme spinaziesalade met rozijnen en feta.

Topnieuws