Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Editie NL
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
03 juli 2018

Mogen alle kinderen energiedrankjes kopen?

22 september 2015

Blauwe plek bij kind: hoe weet je of het mishandeling is?

Eén op de tien Europese kinderen wordt thuis geslagen, zeggen Europese kinderombudsmannen. Dat zijn zo'n 10 miljoen slachtoffers. En daar moet natuurlijk iets aan gedaan worden. Maar hoe weet je of een blauwe plek bij een kind ook echt door mishandeling komt? En hoe begin je daar dan over?

Het klinkt zo simpel: als een kind fysiek mishandeld wordt, dan heeft het waarschijnlijk meer blauwe plekken. Maar iedere ouder weet: blauwe plekken horen ook gewoon bij een kind. En hoe onhandiger of wilder het kind, hoe meer blauwe plekken het waarschijnlijk heeft. Dus, hoe weet je nou welke blauwe plek twijfelachtig is? 

Verdachte plekken
Jonge baby's zouden geen blauwe plekken moeten hebben. "Een kind dat niet beweegt en niet mobiel is, moet geen blauwe plekken hebben. Is dat wel zo, dan moeten alle alarmbellen gaan rinkelen", vertelt Rian Teeuw, kinderarts van het AMC. De positie van de blauwe plek zegt ook veel. "Normale blauwe plekken krijg je op plekken waar botdelen direct onder de huid liggen. Op het voorhoofd, ellebogen, knieen, scheenbenen, dat is allemaal heel normaal." 

Er zijn dus ook plekken die wel verdacht zijn. Teeuw: "De achterzijde van het lichaam, of op zachte gedeelten. Denk daarbij aan wangen, billen of de binnenkant van de benen." Iedereen kan die plekken zien, als daar twijfel over bestaat moet je niet zelf gaan oordelen. "Als er geen plausibele verklaring voor is, laat  dan een professional er naar kijken."

Niet beschuldigen
Mocht je twijfels hebben over een kind in je omgeving, hoe pak je dat aan? Ninke van der Leck, van Bureau Bespreekbaar: "De grootste fout die je kunt maken, is mensen beschuldigen van kindermishandeling. Dat werkt als een rode lap op een stier en daarmee bereik je niets voor het kind." Wat kun je dan wel doen? "Jouw zorgen moeten centraal staan. Wat heb je gezien, gehoord, geroken? Dat deel je met de ouder van het kind. Vraag of je misschien kunt helpen." 

Als je het toch te lastig vindt om een ouder te benaderen, kun je altijd contact opnemen met de organisatie Voor een veilig thuis.

Bekijk de reportage van Editie NL:

Meer op editienl.nl:

Topnieuws