Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
13 juni 2018

De sigaret is veel schadelijker dan we dachten. Stop jij nu met roken?

12 maart 2018

Bibian Mentel ongelofelijk blij met gouden medaille: 'Dit had ik echt niet durven dromen'

Na extreme fysieke tegenslagen was het voor Bibian Mentel al een wonder dat ze op de Paralympische Winterspelen van Pyeongchang aan de start kon staan.

"Vanochtend kwamen de tranen al een paar keer'', zei ze, na goud te hebben gewonnen op de snowboardcross. "Ik was me heel erg bewust van hoe bijzonder deze dag is. Vooral toen ik na de finish mijn zoontje en moeder in mijn armen hield."

Mentel voert al jarenlang strijd tegen kanker. In 2001 werd voor het eerst botkanker bij haar gevonden en was amputatie van een been onvermijdelijk. Vorig jaar belandde ze opnieuw in het ziekenhuis nadat een verdacht plekje bij haar slokdarm was gevonden. Ook bleek ze tumorcellen in haar nek te hebben. In december liet ze nog een nekwervel vervangen.

ZIE OOK: Bibian Mentel wint eerste Oranjegoud op Paralympics, zilver voor Bunschoten

Maar ook al was de voorbereiding verre van optimaal, Mentel veroverde goud op de cross. In een dramatisch verlopen finale werd Lisa Bunschoten verslagen. "Het afgelopen halfjaar was echt vreselijk, maar dit maakt alles goed", reageerde ze na afloop van de race.

Juichend over de finish

Mentel en Bunschoten gingen vrijwel zij aan zij onderuit in een van de bochten. Mentel krabbelde overeind en gleed verder, Bunschoten bleef langer liggen. Hoewel Mentel nog achterom keek en zelfs even aarzelde, ging ze toch door en stak haar armen juichend omhoog toen ze de finishlijn passeerde. Voor de 22-jarige Bunschoten resteerde ondanks haar crash het zilver.

ZIE OOK: Bibian Mentel wint WK snowboarden ondanks kanker: 'Ik ga dat monster gewoon verslaan'

"Gewoon weer goud. Ik ben superblij", was de eerste reactie van Mentel, die zich ook bezorgd toonde om Bunschoten. "Ze heeft alleen een snee in haar gezicht, dus het gaat goed komen."

Diepe dalen, hoge pieken

"Ik heb de afgelopen vier jaar diepe dalen gekend, maar gelukkig ook weer hele hoge, mooie pieken", zei Mentel tegen de NOS. "Dit had ik echt niet durven dromen. Ik voelde me heel goed op mijn board, maar het was heel close." 

Topnieuws