Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

29 mei 2014

Ben jij al aan het slacklinen?

Wil je een gespierde buik, meer energie krijgen en je concentratie een oppepbeurt geven? Dan kan slacklinen weleens de ideale sport zijn voor jou. Het is dé sporttrend van dit moment.

Dikke kans dat je er nog nooit van hebt gehoord. Toch is slacklinen al jaren een begrip in Amerika. In de jaren 60 is het slacklinen ontstaan in een park en heeft het langzaam de rest van de wereld veroverd.

Een slackline bestaat uit een stuk band van zo'n 20 meter met een ratelspanner. De slackline span je aan een boom of paal en zet je strak met de ratel. Als de band stevig gespannen is, kan het 'slacken' beginnen. 

Steeds populairder
Cijfers over het aantal mensen dat de sport doet, zijn er niet. Er is ook nog geen vereniging voor slackliners. Maar volgens Jochem van der Padt, fervent slackliner, is de sport de afgelopen twee jaar flink in populariteit gestegen. Over een maand is zelfs het eerste Nederlandse kampioenschap slacklinen in Renesse. 

"Het leuke aan slacklinen is dat je zo kunt beginnen. "Het enige gevaar dat op de loer ligt, is een slecht gespannen lijn", vertelt Van der Padt. Op YouTube zijn allerlei instructiefilmpjes te vinden. Sommigen professionals kunnen adembenemende trucs uithalen op de lijn. 

Mooiste trucendoos
De regels van slacklinen zijn simpel. De sport is een jurysport, net zoals turnen. Je strijdt tegen elkaar: wie de mooiste trucs doet wint. Als je valt, is de ander aan de beurt.

"Slacklinen is een combinatie van koorddansen en trampoline springen. Je kan trucjes doen (trickline), boven het water lopen (waterline), zo hoog mogelijk lopen (highline, kan in Maastricht) en zo ver mogelijk lopen (longline)."

De smaak te pakken gekregen? Hier vind je een instructiefilmpje om zelf in de achtertuin aan de slag te gaan:

Topnieuws