Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

RTL | Volg het nieuws terwijl het gebeurt

Topnieuws
meer stories
Laatste uitzending
Video's
meer stories
08 november 2017

Kinderen moeten bij het ontbijt gewoon brood eten.

07 december 2017

Baby krijgt verkeerde naam door onduidelijk aangiftesysteem

Het lijkt zo makkelijk: na de geboorte van je kind in het ziekenhuis gewoon daar digitaal aangifte doen. Dat is al mogelijk in verschillende gemeenten, bijvoorbeeld met een iPad. Het gemak heeft echter wel een keerzijde, blijkt nu.

De rechtbank in Almelo heeft al drie keer naamswijzigingen door moeten voeren, omdat er bij de digitale aangifte iets mis was gegaan.

Daar doen ze niet moeilijk over, maar lullig is het wel. Het kost ouders namelijk al snel een paar honderd euro, omdat een naamswijziging altijd via de rechter moet.

Verkeerd voorgelicht

Eind november nog deed de rechtbank uitspraak voor een stel uit Borne. Toen zij digitaal aangifte deden in het ZGT in Almelo, twijfelden ze of ze bij het kopje 'voornaam'  de roepnaam van het kind in moesten vullen, of alle gegeven namen. Ze kozen voor het eerste, op aanraden van een verpleegkundige.

Uit het rechtbankverslag blijkt dat de verpleegkundige het verkeerd had. Daar kwamen de ouders zelf pas achter toen ze een paar dagen later bericht kregen van de gemeente over de naam van hun kind.

Aangifte verbeteren

"Uiteraard kan de taak van de ambtenaar van de burgerlijke stand niet worden overgenomen door verplegend personeel in het ziekenhuis, ook niet waar het de voorlichting betreft", stelt de rechtbank in het verslag van de zaak. "Misverstanden zoals in deze zaak zouden niet plaats hebben gevonden bij een geboorteaangifte op het gemeentehuis."

Daar is wethouder Irene ten Seldam van Almelo het niet mee eens. "Ook bij aangifte op het stadhuis ging wel eens wat mis. Geen systeem is onfeilbaar", zegt ze tegen dagblad Tubantia.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Topnieuws