Kerstvakantie thuis

Op vakantie nu het nog kan, maar waarheen dan?

28 oktober 2020 16:53 Aangepast: 28 oktober 2020 18:21
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Niet op vakantie naar het buitenland tijdens de kerstvakantie. De experts van het Outbreak Management Team pleiten voor een negatief reisadvies voor deze periode. Wie echt op vakantie wil, zou dus nu moeten gaan. Maar waar kan je nu dan nog wel heen?

Het OMT heeft dit advies uitgebracht omdat het risico op een nieuwe instroom van het virus volgens het team te groot is. Ze zijn bang voor een herhaling van afgelopen zomer. "In de zomervakantieperiode en de maanden daarna zijn vele honderden, vooral jongere personen, met COVID-19 teruggekomen van een vakantie in het buitenland", staat in het advies.

Of het negatieve reisadvies er echt gaat komen is niet zeker. Reisbrancheorganisatie ANVR reageert echter al woedend en noemt het advies 'dodelijk' voor de reisbranche.

Gele gebieden

Toch doen reisorganisaties hun best om mensen nog op vakantie te laten gaan. Wel naar plekken die door de overheid als veilig zijn aangemerkt. De keuze is beperkt, vertelt Petra Kok van TUI Nederland. "We brengen mensen alleen nog maar naar groene of gele gebieden", zegt ze. "Afgelopen week was dat voor ons alleen Curaçao, Algarve en het vasteland van Griekenland."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Advies OMT: in de kerstvakantie niet naar het buitenland

De reisadviezen veranderen geregeld. Op de website Nederlandwereldwijd.nl wordt dagelijks een kaartje bijgehouden waarop de kleurcodes van alle landen te zien zijn. Zo betekent rood dat alle reizen worden afgeraden, geel dat reizen kan maar dat er wel risico's zijn, en oranje dat je alleen moet reizen als het niet anders kan. Ook kan oranje wijzen op gezondheidsrisico's, een inreisverbod of een quarantaineverplichting.

Coronatest

Het is dus ook nu al niet makkelijk om een veilige bestemming te vinden. "Sinds gisteren zijn de Canarische eilanden weer geel", zegt Kok. "Vanaf aanstaande zaterdag gaan we daar weer op vliegen en daar is ook grote belangstelling voor."

Wel wil TUI dat iedereen een coronatest doet. "Dat telt bij ons voor iedere bestemming. Het is niet overal verplicht: de Canarische eilanden vragen niet om zo'n test en Curaçao wel. Maar als reisorganisatie stellen wij dat zelf als verplichting. Om die extra zekerheid en gevoel van veiligheid te geven." De test wordt door de reisorganisatie vergoed.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore