Ga naar de inhoud
Schoorsteenbranden

2000 schoorsteenbranden per jaar: schoorsteenvegers druk met stokers

Beeld ter illustratie Beeld © EditieNL

Er komen weer koudere dagen aan en dat betekent dat je weer lekker een fikkie kunt stoken in je houtkachel of open haard. Toch gaat dat vaak fout: elk jaar zijn er maar liefst 2000 schoorsteenbranden. Schoorsteenvegers hebben het daar maar druk mee. Moet je nog wel een open haard willen?

Afgelopen maand moesten de hulpdiensten uitrukken bij schoorsteenbranden in onder meer Schijndel, Apeldoorn, Bergen Op Zoom, Winschoten en Grolloo.

Volgens Bert Vogels van Vogels Schoorsteenveeg en Adviesbedrijf ontstaan dit soort branden vooral door slecht onderhoud. "En dat mensen niet weten hoe ze het goed moeten gebruiken", zegt Vogels.

Goed onderhoud

Vogels moet regelmatig schoorstenen repareren en schoonvegen. "We plakken de onderkant van de schoorsteen helemaal af. Daarna gaan wij met een harnas het dak op om met een ketting de schoorsteen te ontstoppen", legt hij de werkwijze uit. Met het stookseizoen voor de deur wordt het nog drukker voor de schoorsteenvegers. De branchevereniging laat dan ook weten dat er personeel wordt gezocht.

Vuurtje
Lees ook:
Vuurtje stoken op mistige, windstille dag? Denk aan je buren, zegt RIVM

Een fikkie stoken is ook niet zo simpel als je denkt. Wie brand wil voorkomen, moet op meerdere dingen letten. "Zoals hoe lang je het hout moet laten drogen bijvoorbeeld", legt Vogels uit. "Als je daar rekening mee houdt en je de schoorsteen en kachel goed laat onderhouden, kan je niet alleen schoorsteenbranden maar ook overlast en uitstoot van roet en fijnstof voorkomen."

Bij een open haard die goed brandt, komt volgens de schoorsteenveger namelijk geen rook vrij. "Alleen hittebewegingen."

Overlast door uitstoot

Niet alleen de branden zijn een probleem, ook de uitstoot kan voor veel overlast zorgen. GroenLinks Nijmegen diende vorige maand zelfs een motie in om de overlast van houtstook te verminderen. "We willen die overlast op een positieve manier aanpakken", zegt gemeenteraadslid Daan Moerkerk. "Dus niet het vingertje wijzen, maar oplossingen bieden aan zowel de stoker als degene die er overlast van heeft."

Haard
Lees ook:
Haard onder vuur: eerste houtrookvrije wijken in 2023

"Zo bieden wij een slooppremie aan, subsidie voor uitstootbeperkende katalysatoren en een workshop voor eigenaar over hoe je goed moet stoken, want dat voorkomt overlast en uitstoot", vervolgt Moerkerk. Als dat allemaal niet helpt, kan een stookverbod opgelegd worden.

Slechte stoker

Veel mensen zijn onbewust een slechte stoker, omdat ze niet genoeg kennis hebben. GroenLinks Nijmegen hoopt dat het pakket aan maatregelen zowel de stoker als de buren hiermee kan helpen.

Moerkerk: "Het liefst zien we dat de houtkachel uit de woonkamer verdwijnt, maar ook ik kan genieten van een vlammenspel. Gelukkig helpt een katalysator en zijn er tegenwoordig vele mooie alternatieven, waaronder kachels op biogas."

Bekijk hier de video:

02:07