Ga naar de inhoud
Uitspraak Max Verstappen

Schelden met mongool of autist: 'Mensen weten niet hoe kwetsend het is'

Elijah Delsink heeft autisme Beeld © EditieNL

Max Verstappen kon zich tijdens een oefenrit voor de Grand Prix van Portugal het afgelopen weekend niet inhouden toen een andere coureur hem afsneed en de twee botsten. "Wat een mongool", riep hij onder meer over de radio. De organisatie die zich inzet voor de Mongoolse identiteit – Mongol Identity – vindt de uitspraak kwetsend en eist dat Verstappen excuses maakt.

En zij zijn niet de enige. Ook Stichting 'De Upside van Down', –die zich inzet voor een positieve kijk op kinderen met het Downsyndroom– roept mensen op beter na te denken als je 'mongool' als scheldwoord gebruikt.

 

Schelden
Lees ook:
Schelden papegaai af te leren? 'Het staat op hun harde schijf'

Karlijn Migo-Merx heeft een dochter met het syndroom van Down en is bestuurslid bij stichting 'De Upside van Down'. Ze vindt het kwetsend dat het woord 'mongool' tegenwoordig te pas en te onpas als scheldwoord wordt gebruikt.

Mongooltje

"Het wordt altijd gebruikt in de context dat iemand zich dom gedraagt en het kwetst mij dat dat in verband wordt gebracht met mijn dochtertje Lies (6). Vroeger was het heel normaal om het woord 'mongooltje' te gebruiken voor mensen met het Downsyndroom, aangezien gezegd werd dat de uiterlijke kenmerken overeen komen met die van mensen uit Mongolië, bijvoorbeeld de vorm van de ogen. Daar komt het woord mongooltje vandaan."

Vloekboek:
Lees ook:
Vloekboek: 'Alleen Nederlanders schelden met ziektes'

Tegenwoordig spreken we van iemand met het syndroom van Down en worden alleen inwoners van Mongolië Mongolen (met een hoofdletter) genoemd.
Toch denkt ze dat veel mensen zich er niet van bewust zijn dat het scheldwoord veel mensen kan kwetsen.

Voorbeeldfunctie

"Maar dat wil niet zeggen dat het dan oké is. Mensen zouden beter moeten nadenken over woorden waarmee ze schelden, vooral als je een voorbeeldfunctie hebt zoals Max Verstappen, want het is niet de eerste keer dat hij iemand voor mongool uitscheldt."

Gucci
Lees ook:
Gucci strikt model met Downsyndroom voor nieuwe campagne

Ook het woord 'autist' is tegenwoordig een veelgebruikt scheldwoord. Dat merkt ook de 17-jarige Elijah Delsink die zelf autisme heeft. "Mensen zeggen vaak: stomme autist! Of ze zeggen: doe niet zo autistisch. Het kwetst me, want je associeert op die manier dat iedereen met autisme dom is of knettergek."

Modewoord

Bovendien stigmatiseer je volgens hem mensen met autisme met zulke uitspraken. Elijah roept mensen dan ook op om in het vervolg beter na te denken welke scheldwoorden je gebruikt. "Ze realiseren zich niet dat autisme geen vaste lijst is aan eigenschappen, maar dat bij iedereen op een andere manier tot uiting komt. Bovendien stoort het me enorm dat sommige mensen het zelfs als een modewoord gebruiken. Zo van: haha ik lijk wel een autist, want ik hou van routine."

Max Verstappen heeft nog geen gehoor gegeven aan de oproep van Mongol Identity.

Bekijk hier de video:

02:17