EditieNL

Inchecken doe je zo: handleiding voor vluchtelingen

14 september 2015 17:26 Aangepast: 14 september 2015 21:18
Beeld © Sjoukje Budde

Op Amsterdam CS helpt de politie gestrande vluchtelingen op weg richting het aanmeldcentrum in Ter Apel. Agenten helpen ze aan een treinkaartje en zetten ze op de goede trein, met een uitleg over hoe ze moeten in- en uitchecken.

Volgens de politie was het vandaag een van de eerste keren dat er een groep vluchtelingen op het station stond. Er stonden zelfs rijen, zag Editie NL-verslaggever Sjoukje Budde, die op Amsterdam CS is om verslag te doen van de situatie. 

De vluchtelingen moeten zich bij de politie melden en worden geregistreerd. Ze reizen vervolgens door naar Ter Apel, waar het aanmeldcentrum is van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Asielzoekers die net in Nederland zijn aangekomen, worden daar opgevangen, waarna de asielprocedure begint.

50 dagen onderweg
"Iedereen die ik hier sprak, wil zo snel mogelijk naar Ter Apel toe", zegt Sjoukje Budde. "Ze hebben er vaak al een lange reis op zitten. Ik sprak een gezin dat al 50 dagen onderweg was." De vluchtelingen komen vooral vanuit Brussel en Griekenland naar ons land. ​

VluchtelingenWerk meldt dat asielzoekers die ergens in Nederland aankomen, meestal door de politie naar Ter Apel worden verwezen. Behalve een treinkaartje krijgen ze dan ook een beschrijving hoe ze er precies moeten komen, met onder meer informatie over hoe ze moeten overstappen.

 

Meer op rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`