Het flossen van de tanden wordt vaak aangeraden door tandartsen. Maar wist je dat het eigenlijk meer kwaad doet dan goed? Veel mensen flossen verkeerd, en duwen zo bacteriën en tandplak in het tandvlees. Met alle nadelige gevolgen van dien.
Flossen. Het is voor veel mensen een noodzakelijk kwaad dat synoniem staat voor onmogelijk bereikbare kiezen, draad dat plotseling afbreekt en bloedend tandvlees. En dan blijkt 't ook nog eens zonde van je tijd.
Want in verschillende onderzoeken komt naar voren dat mensen absoluut niet kunnen flossen, zegt tandarts Maaike Schutjes. "Het gevaar van flossen", zegt zij, "is dat je de bacteriën in je tandvlees werkt."
Dus zetten goede tandartsen volgens Schutjes niet langer in op flossen. "Dat is iets van vroeger." Zij raadt haar cliënten aan tandenstokers en ragertjes (kleine, zachte borsteltjes) te gebruiken. Daarna even spoelen met mondwater zónder alcohol en de kans is klein dat je nog op de kop krijgt van de tandarts.
Moeilijk product
Ook tandheelkundige Martijn Rosema raadt het gebruik van flossen sterk af. "Ik zeg tegen mijn cliënten vooral dat het beter is je tijd ergens anders aan te besteden, dan aan flossen", zegt de onderzoeker van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). Flosdraad is gewoon een moeilijk product om te gebruiken, vindt hij. "Als je het verkeerd gebruikt, kan het zelfs meer kwaad doen dan goed."
Ruim de helft (55 procent) van de Nederlanders zou regelmatig flossen als aanvulling op het tandenpoetsen. Overigens betekent 'regelmatig' zeker niet voldoende. Veruit het grootste deel van de mensen doet het te weinig en bovendien verkeerd. Meestal gaat het fout bij de zaagbeweging. Die beschadigt het tandvlees.
Meer op rtlnieuws.nl:
'Iets later en hij was dood geweest': 9 horrorverhalen van tandartsen