Ga naar de inhoud
EditieNL

Going Dutch? Wie betaalt de eerste date?

Ook onderzoek naar de hartslag van mensen die een blind date hebben kreeg een prijs. Beeld © iStock

Het is vaak een ongemakkelijk moment van een date: je hebt lekker zitten borrelen of eten en dan komt de rekening. Wie betaalt? In een Britse datingshow liep een date uit op ruzie omdat de vrouw vond dat de man zijn portemonnee moest trekken voor het dinertje.

In de uitzending van het programma First Dates van Channel 4 vond Elle dat haar date Mark de rekening van het diner moest betalen, zo'n 185 euro. Hij wilde liever splitsen, ook wel 'going Dutch' genoemd, omdat hij het niet zo breed had. Na wat tegensputteren besloot Elle toch 40 euro bij te dragen, maar dat vond Mark eigenlijk nog niet genoeg. 

Verdeelde reacties
Na de show gingen kijkers los op social media. De reacties liepen flink uiteen: de meesten vonden dat het stel de rekening had moeten splitten, maar anderen waren het roerend met de datende dame eens: mannen horen te betalen. 

 

Ook de kijkers van Editie NL zijn verdeeld over deze kwestie, blijkt uit onze poll. Maar wat zijn de 'betaalregels' eigenlijk voor een eerste date, volgens de etiquette? Versiercoach Tim Veninga vindt dat de man gewoon moet betalen. "Dat hoort zo, anders krijg je zo'n gênante situatie."

Man als provider
De rekening splitsen is nooit een goed teken, zegt de versiercoach. "De man wil zich 'nodig voelen': hij wil de provider zijn." Maar de man verwacht volgens Veninga wel dat de vrouw eerst een beetje tegenstribbelt. Een tip voor vrouwen is dus: pak wel even je tas, doe alsof je je portemonnee wilt pakken. "Dan kan de man weer zeggen: 'nee hoor, dat hoeft niet, ik betaal'. Dan voelt hij zich extra gewaardeerd."

Schrijfster Suzanne Buis van het boek 'Ik date maar wat' is het gedeeltelijk met Veninga eens. "Ik zou als vrouw altijd voorstellen om te splitsen, maar wel met de verwachting dat de man betaalt. Maar eigenlijk vind ik dat diegene die voorstelt om ergens te gaan eten, dat dan ook moet betalen. Als de man je meeneemt naar een duur restaurant, dan kan hij niet van jou verwachten dat jij ook gaat betalen."

Bekijk hier een fragment uit het programma:

Bekijk hier het item van Editie NL over dit onderwerp:

Meer op editienl.nl: