EditieNL

Recept: moussaka voor wildvreemden

02 november 2015 17:16 Aangepast: 02 november 2015 17:52
Michiel Sampon toont trots zijn moussaka, een Grieks ovengerecht. Beeld © Editie NL

Eten en drinken in de huiskamer van een hobbychef, dat kan sinds kort via de website AirDnD. Onze verslaggever Michiel Sampon heeft vanavond bij hem thuis gekookt voor twee wildvreemden. Hier zijn recept.

Voor AirDnD hebben zich al zo'n 700 hobbykoks aangemeld. Maar kun je daar met een gerust hart gaan eten?

Moussaka met fetakaas

Bereidingstijd: langer dan 2 uur

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 3 grote aubergines, gesneden in plakjes van 1 cm dik
  • Zout
  • Olijfolie
  • 50 gram vers broodkruim
  • 100 gram geraspte feta

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 600 ml melk
  • 100 gram geraspte fetakaas
  • Zout
  • Peper
  • Mespunt nootmuskaat
  • 2 eierdooiers

Voor vleessaus:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 3 fijngesneden uien
  • 500 gram mager lamsgehakt
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 2 teentjes fijngesneden knoflook
  • ¼ theelepel kaneel
  • Mespunt pigmentpoeder
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • 2 eetlepels verse fijngesneden peterselie, of gedroogde peterselie
  • Zout
  • Zwarte peper
  • 1 klein gedroogd pepertje, kleingesneden
  • 1 theelepel aromat
  • 40 gram tomatenpuree
  • 50 ml droge rode wijn

Bereidingswijze:

Bestrooi de aubergine aan beide kanten ruim met zout en laat 30 minuten staan. Spoel daarna af met water en dep droog met keukenpapier.
Bestrijk aubergine met olijfolie en bak de plakjes in een grote koekenpan aan beide kanten, tot ze goudbruin van kleur zijn.
Vet een grote ovenschaal in met olijfolie en bestrooi met broodkruim.

De bechamelsaus:

Smelt boter in een grote steelpan en meng de bloem erdoor.
Kook de roux zachtjes tot het gaar en zanderig is.
Haal de roux van het vuur en meng ¾ van de melk met een garde door de roux en zet de pan terug op hoog vuur.
Laat de saus 10 minuten zachtjes koken. Voeg na de eerste 5 minuten de fetakaas toe en voeg de overige melk toe als het te dik wordt.
Breng saus op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

De vleessaus:

Fruit ui en knoflook in olijfolie.
Voeg gehakt toe en bak het rul.
Voeg tomatenpuree toe.
Voeg kruiden, tomaten en wijn toe en breng op smaak met zout en peper.
Laat de saus 45 minuten zachtjes koken en voeg runderbouillon toe als de saus te dik wordt.
Laat de saus afkoelen.

De moussaka bakken:

Leg een laag met plakken aubergine (1/4 ervan) onderin de schaal.
Schep daarover 1/3 van de gehaktsaus.
Herhaal dit nog twee keer en eindig met een laag aubergine.
Verdeel de geraspte fetakaas erover. Bak het gerecht 60 minuten op 180-200 graden tot het door en door warm is en de bovenlaag goudbruin van kleur is.

Serveertips:

  • Laat de moussaka 10 minuten afkoelen. Snij daarna in stukken en serveer warm.
  • In deze moussaka zitten geen aardappelen. Die kun je er los bij serveren.

(Bron: Smulweb)

`