EditieNL

Ja hoor, weer in de verkeerde kassarij! Zo voorkom je dat

17 november 2015 12:32 Aangepast: 18 november 2015 10:53
Beeld © ANP

Wil je even snel boodschappen doen, kies je wéér voor de traagste rij bij de kassa's. Hoe komt dat en belangrijker: hoe kun je dat voorkomen?

Het is een frustratie die veel mensen weleens zullen voelen. Het is zelfs zó herkenbaar dat er nu een heel boek over vol geschreven is: Why does the other line always move faster? Hierin wordt besproken hoe het komt dat we denken dat we altijd in de traagste rij staan en hoe we ervoor kunnen zorgen dat we niet in die rij terechtkomen. 

Onze perceptie
We denken allemaal dat wij de enige zijn die altijd de langzaamste rij kiezen, maar dat is niet zo. Sociaal psycholoog Paul van Lange zegt dat we helemaal niet altijd in de verkeerde rij staan. "Het is onze perceptie. Op het moment dat je lang moet wachten in de rij voor de kassa, springt dat meer in het oog dan wanneer alles vlotjes verloopt."  

Van Lange vertelt dat we ondanks de frustratie toch niet vaak van rij wisselen. Dat heeft volgens hem ermee te maken dat je al geïnvesteerd hebt in de situatie en graag bij die keuze blijft. Hij geeft de tip: "Zorg voor afleiding, dat zorgt ervoor dat je je minder bewust bent van het wachten." Of er echt tips zijn hoe je de kortste rij kan kiezen, betwijfelt hij. 

Oplossingen
De frustratie komt dus bijna iedereen bekend voor, maar zijn supermarkten zelf ook op de hoogte van deze irritatie? Volgens supermarktdeskundige Gerard Rutte wel. Ze zijn zelfs bezig met het ontwikkelen van verschillende systemen om het winkelen prettiger te maken. "Zoals het plaatsen van touchscreens bij de kassa's met daarop een soort socialmediapagina van de kassière. Dit moet ervoor zorgen dat de klant een band ervaart met de kassamedewerker en de frustratie dus afneemt."

En of het druk wordt voor de kassa is eigenlijk al te voorspellen wanneer klanten de winkel binnenlopen. Kiezen ze bijvoorbeeld voor een karretje, mandje of helemaal niets? Dat is een goede indicatie voor hoeveel mensen kopen. Er wordt nu een systeem ontwikkeld dat het mogelijk maakt om dit te meten. 

Zo kies je een snellere rij:

David Andrews, de auteur van het boek, heeft gelukkig een aantal tips op een rijtje gezet om de snelste rij te kiezen:

  • Kies een rij met voornamelijk mannen. Studies hebben aangetoond dat mannen minder geduldig zijn bij het wachten. Ze geven het sneller op en verlaten de rij. Die wordt zo alleen maar korter.
  • Kies een kassa aan de linkerkant van de rij kassa's. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, kiezen ze bijna automatisch een kassa aan de rechterkant, waar het dus drukker is.
  • Laat je niet verleiden tot het kiezen van de 'snelkassa'. Die snelkassa is niet altijd het snelst. Het gaat om het aantal mensen dat voor je staat, niet de snelheid van de kassa.
  • Kies geen pinkassa. Kassa's waar je alleen cash kunt betalen gaan nog altijd sneller dan kassa's waar je alleen kunt pinnen.
Editie NL
`