EditieNL

Stropdas knopen: 'Elke jongeman moet het kunnen'

20 november 2015 12:07 Aangepast: 20 november 2015 20:15

Deze week ging een foto viral van een oude man die een jongen in de metro van Atlanta laat zien hoe hij zijn stropdas moet knopen. Weten Nederlandse jongemannen eigenlijk hoe je dat moet doen? "Ze zouden het wel moeten kunnen."

Arno Kantelberg, hoofdredacteur van Esquire, windt er geen doekjes om: "Iedere jongeman zou een stropdas moeten kunnen knopen. En zeker als je zelf een das draagt, is het belangrijk dat je zelf weet hoe het moet." 

Oefenen, oefenen, oefenen
Het is namelijk helemaal niet moeilijk, zegt Kantelberg. "Je kunt het zo moeilijk maken als je zelf wilt. Maar als je oefent, kom je een heel eind." De 'four in de hand' is de simpelste knoop, legt hij uit. "99 procent van de mannen strikt zijn das zo", denkt Kantelberg. "De Windsor is al lastiger."

Willem Baars, hoofdredacteur van JFK Magazine, sluit zich daarbij aan. "Als je het een paar keer doet, wordt het een automatisme. Een handleiding is bovendien makkelijk te vinden online", voegt hij toe. 

Imagoprobleem
Hoe komt het dan dat jonge mannen niet weten hoe ze een stropdas moeten strikken? "De stropdas leidt in Nederland aan een imagoprobleem. Jonge jongens kennen hem ook niet", legt Kantelberg uit. "Ze kleden zich casual, daar hoort een stropdas niet bij." Tot Kantelbergs teleurstelling is door die verandering de stropdas naar het kantoor, de beurs en het Binnenhof verbannen. "En dat is heel jammer. Een das geeft stijl. Het kleedt je net een beetje extra aan. Zelf draag ik met plezier een das." 

"Het is inderdaad jammer dat de gemiddelde Nederlandse jongen geen stropdas draagt. Maar het hoort ook gewoon bij deze tijd", stelt Baars. "Ze kleden zich naar de gelegenheid." En daar hoort vaak geen stropdas bij. "Als ze later aan het werk gaan en daar een das wordt gevraagd, leren ze het wel." De JFK-hoofdredacteur is zelf 'niet zo van de stropdas'. "En als ik hem draag, pak ik er altijd wel een plaatje bij." 

Benauwd? Onzin!
Voor mannen die zeggen dat ze het benauwd krijgen met een das heeft Kantelberg een boodschap: "Dat is onzin. Dat ligt niet aan de stropdas, maar aan je boord die te klein is. Dat is je eigen schuld." 

Meer op editienl.nl:
Zo knoop je een stropdas

`