EditieNL

Emoji zijn belangrijk, maar kunnen taal niet vervangen – en dit is waarom

14 december 2016 14:57 Aangepast: 29 juli 2017 12:00
Beeld © iStock

Emoji zijn bijna niet weg te denken uit onze dagelijkse (online) communicatie en er komen er steeds meer bij. In Londen heeft een bedrijf zelfs een vacature geplaatst voor een emoji-vertaler. Betekent dat dat we emoji binnenkort als een echte taal kunnen beschouwen?

Volgens taalwetenschapper  Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit in Nijmegen ligt dat nog niet zo eenvoudig. "Vooralsnog kun je emoji niet zien als een volwaardige, op zichzelf staande taal. Het is een visuele toevoeging aan dat wat we al met woorden uitdrukken."

Emoji-onderzoeker Lilian Stolk ​probeerde voor haar onderzoek ooit zelf een dag alleen meer met emoji te communiceren. "Dat is echt niet te doen. Doordat je de context van de boodschap mist, wordt het een grote puzzel."

Emotie is belangrijk in online communicatie

Maar een emoji of emoticon is volgens de deskundigen wel ideaal voor het overbrengen van gezichtsuitdrukkingen, gebaren en intonaties. Iets wat met tekst alleen niet kan. "Als je mondeling met elkaar communiceert, kun je de gevoelens van de spreker zien of merken, maar bij geschreven tekst is dat vaak onduidelijk", zegt Verheijen.

En juist dat gevoel is volgens de taalwetenschapper nu zo belangrijk. "Vroeger was geschreven taal vaker serieus vaan aard en was het meestal niet noodzakelijk om daar emotie bij te communiceren. Maar nu is met name de communicatie via social media een stuk informeler. Het lijkt meer op een alledaags gesprek waarin emotie juist wel van belang is."

Emoji met cultuurverschil

Hoewel emoji misschien een goede manier lijken om internationale taalbarrières te omzeilen, ligt ook dat niet zo simpel.  "In verschillende landen en culturen kunnen emoji anders worden opgevat", zegt Verheijen. "Omdat ze oorspronkelijk uit Japan komen zijn veel van de symbolen typisch Japans. Sommigen kennen wij hier zelfs helemaal niet", vult Stolk aan.

Neem bijvoorbeeld het meisje met twee handen boven haar hoofd. "Hier wordt het vaak ingezet als een symbool voor iemand die blij of relaxed is, in Japan betekent dat gebaar 'oké'. In plaats van een duim omhoog houden zij daar namelijk hun armen boven hun hoofd", aldus Stolk.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore