EditieNL

#WeekvandeVerlorenKnuffel: 'Met een knuffel durft een kind meer'

03 december 2015 14:56 Aangepast: 04 december 2015 16:41
Eén van de verloren knuffels. Beeld © NS

Voor een kind is bijna niets zo erg als het verliezen van lievelingsknuffeldier. Spijtig genoeg gebeurt het regelmatig. Bijna dagelijks worden knuffels bijvoorbeeld vergeten in de trein. Daarom heeft de NS de 'Week van de Verloren Knuffel' het leven ingeroepen.

Er liggen maar liefst 200 knuffels in het depot bij de NS. "De knuffels moeten natuurlijk terug zijn bij de eigenaartjes vóór Sinterklaas bij ze langskomt. Daarom zijn we begonnen met de 'Week van de Verloren Knuffel'.  De NS plaatst elke dag een foto van een verloren knuffel op Twitter in de hoop dat ze het baasje terug kunnen vinden.

Zware dobber
Volgens gezinspedagoog Eiskje Clason spelen knuffels een grote rol in de ontwikkeling van kinderen. "Ze kunnen ze troosten als de ouders even niet beschikbaar zijn. Ze kunnen gebruikt worden om leuke of minder leuke situaties na te spelen en ze helpen om kinderen wat meer zelfstandig te laten worden. Met een knuffel in de hand durven kinderen soms meer."

Soms raakt een knuffel kwijt. Dat is voor een kind een zware dobber. "Er wordt me wel eens gevraagd of het verliezen van een knuffel traumatisch is", vertelt Clason. "En hoewel een kind heel verdrietig en zelfs ontroostbaar kan zijn, denk ik dat door het begrip en liefde van de ouders de meeste kinderen uiteindelijk wel getroost kunnen worden." 

Meehelpen?
Nog de hele week plaatst NS knuffels op Twitter. Meehelpen met zoeken kan via #WeekvandeVerlorenKnuffel.

`