EditieNL

Is New York Pizza nu helemaal getruffeld?

05 februari 2014 12:10 Aangepast: 05 februari 2014 19:00

Truffel het zwarte goud? New York Pizza heeft nu een truffelpizza voor 7,99 euro. Worden we hier gepiepeld of is het over en uit met de truffel-exclusiviteit?

New York Pizza zweert erbij. In hun nieuwste truffelpizza zit wel degelijk échte truffel. Phillipe Vorst van de pizzaketen: "In onze pizza zit Italiaanse zwarte wintertruffel in tapenadevorm. Die bestaat uit 70 procent Italiaanse paddenstoelen en voor 10 procent uit echte truffel. Het is absoluut geen chemisch preparaat."

Zwarte goud

Thumbnail

De meeste truffels worden in Italië gevonden, onder de grond. De uitzonderlijke 'champignon' heeft ook wel de bijnaam zwart goud. Niet zo gek, voor een kilo truffel betaal je al snel meer dan 1000 euro. Van de 200 soorten bekende truffels, zijn er drie van culinair belang: 

1. Zwarte zomertruffels
2. Zwarte wintertruffels
3. Witte herfsttruffels

De witte truffel is van de drie het meest kostbaar. Gevolgd door de zwarte wintertruffel. 

Einde exclusiviteit
Is het speciale er af, nu zelfs New York Pizza met de truffel stunt? Suzanne The, culinair journalist bij het Delicious Magazine, denkt niet dat de delicatesse snel zal afglijden.

"Maar er is zeker wel wat veranderd", stelt ze. De truffel wordt enorm geplugd en wordt steeds goedkoper geproduceerd. Bijvoorbeeld in Tsjechië."

Opgetruffeld
Daarnaast komen er volgens de culinair journalist steeds meer synthetische (en ook discutabele) truffelproducten op de markt. In de supermarkt kun je voor 3 euro truffelolie kopen. Daar komt geen truffelstukje aan te pas maar alleen een fabrikaat dat de smaak en geur heeft.

De kostbare zwam wordt hierdoor wel steeds meer bekend bij het grote publiek.

Smaak herken je uit duizenden
Truffelimporteur Fred de Leeuw zet zijn vraagtekens bij de truffelpizza. "Ik zag de reclame en mijn eerste gedachte was, dit kan nooit." Volgens de truffelimporteur is er maar 1 manier om er achter te komen of er echte truffel in de pizza zit.

"Proef het! De smaak van échte truffel herken je uit duizenden. Nep-truffel smaakt nergens naar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore