EditieNL

Een maand lang dagelijks spullen wegdoen: daar word je gelukkiger van

19 mei 2017 13:46 Aangepast: 19 mei 2017 18:39
Beeld © iStock Images

Staat jouw huis vol met spullen? Gooi ze weg! Je wordt er gelukkiger van, blijkt uit onderzoek. Dit opruimen kun je doen met het Minimalisme-spel waarbij je een maand lang iedere dag iets wegdoet, en iedere dag één ding meer.

Psychologe Janneke Gaanderse is een groot voorstander van weggooien en weggeven. "Het helpt je de balans op te maken, elke keer weer", vertelt ze. "Als je dingen uit het verleden een nieuwe betekenis kan geven of bij een ander een plaats kan geven, maak je letterlijk ruimte voor dingen in je leven."

Waarom zo moeilijk?

Toch vinden veel mensen het moeilijk om spullen weg te doen. "Spullen zijn een metafoor voor wat je ervaarde op het moment dat je het kreeg of kocht. Daar neem je afscheid van en dat is lastig."

Het loslaten is beter te doen wanneer je je realiseert dat deze emotionele waarde maar een illusie is. "Die spullen hebben die herinnering niet in zich", zegt Gaanderse. "Als je het toch lastig vindt om iets weg te doen om die reden, maak er dan een foto van. Dan bewaar je een herinnering ook, maar neemt het minder ruimte in. Maak ruimte voor wat er nu is."

Sanne probeerde het

Iemand die de uitdaging aan is gegaan, is Sanne Verhoef. Zij deed in april het Minimalisme-spel: in dertig dagen gooide zij elke dag een item meer weg en blogde daarover op Het Grote Groene Geluk. Na dertig dagen had ze dus 465 spullen weggedaan. "In het begin zag ik er tegenop", vertelt Sanne. "Het is echt veel!"

Maar wat bleek, ze had genoeg spullen in huis om weg te doen. "Na dertig dagen heb je zo weinig weggedaan. Ik heb helemaal geen leeg huis, doe mij nog maar een rondje. Eerst was het zoeken naar wat weg kon, maar toen werd ik bewuster van wat ik had en werd het makkelijker."

Weggooien beter dan opruimen

Enkele spullen heeft Sanne in de prullenbak gegooid. De rest heeft ze weggegeven, naar de kringloop gebracht of verkocht. Dat luchtte op: "Ik voel me nu opgeruimder, maar niet zozeer in huis zelf. Wel in mijn hoofd. Nu wil ik voorkomen dat het komende jaar er weer honderd dingen bij komen."

Sanne merkte vooral een groot verschil tussen opruimen en weggooien. "Bij opruimen bedenk je je welke plek iets krijgt, dat maakt niet gelukkig", zegt ze. "Bewust bezig zijn met wat je hebt, maakt denk ik wel blijer. Daarom is mijn tip: begin gewoon. Je kan het rustig opbouwen, dag voor dag nadenken. Het is niet eng."

Zelf uitproberen

Onze verslaggever Gerben Kamporst gaat proberen om het Minimalisme-spel ook een maand lang vol te houden. Vandaag dag één: hij gooit een oude jas weg. Volg ons op Instagram om te zien hoe het Gerben vergaat. Wil je zelf ook meedoen, stuur ons dan je filmpje via Instagram of gebruik de hastags #editienl #opruimchallenge.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore