Ga naar de inhoud
EditieNL

Jongeren depressief door Instagram: 'Plaats waarschuwing bij bewerkte foto's'

Beeld © iStock

Van de vijf meest gebruikte socialmediakanalen heeft Instagram het slechtste effect op de gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit Brits onderzoek. Tieners hebben het gevoel dat ze niet goed genoeg zijn en worden er nerveus en depressief van. Onderzoekers willen nu dat er speciale waarschuwingen komen.

Twee Britse gezondheidsorganisaties onderzochten het effect van Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat en Youtube op de gezondheid van bijna 1500 jongeren tussen de 14 en 24 jaar. 

Slaapproblemen en onzekerheid

Daaruit bleek dat met name Instagram, Facebook, Twitter en Snapchat schadelijk kunnen zijn voor tieners. De kanalen zouden onder andere voor slaapproblemen, onzekerheid (over het lichaam), nerveuze en depressieve gevoelens en eenzaamheid zorgen.

"De platformen die erg op beeld gericht zijn lijken deze negatieve gevoelens extra op te wekken", zegt Shirley Cramer tegen The Guardian. De Engelse onderzoeksleider wil dan ook dat er speciale pop-up waarschuwingen komen. Bijvoorbeeld bij een bewerkte foto, om aan te geven dat wat je ziet, niet realistisch is.

Hoger risico

Volgens professor Peter Nikken, lector Jeugd en Media bij hogeschool Windesheim, zou zo'n waarschuwing jongeren inderdaad kunnen helpen om te relativeren. Toch benadrukt hij dat het niet de grote boosdoener is van alle emotionele problemen bij tieners. "De jongen en meisjes die niet lekker in hun vel zitten, of al ontevreden zijn over hun eigen uiterlijk, die lopen een hoger risico zich depressief of onzeker te voelen door sociale media."

Een meerderheid van de jongeren heeft volgens Nikken namelijk juist baat bij platforms zoals Facebook. "Ze breiden hun vriendenkring ermee uit, kunnen huiswerk delen, afspraken maken en in contact blijven met de vrienden waar ze in het echte leven ook goed mee omgaan." 

Wat kunnen ouders doen? Professor Peter Nikken geeft tips:

  • Ouders kunnen het vaak goed aanvoelen als hun kind niet goed in zijn of haar vel zit en daardoor negatief wordt beïnvloed door sociale media. Neem dat serieus. 
  • Leg het gesprek voorzichtig op tafel. Vertel dat het leven niet alleen draait om prachtig en succesvol zijn, maar dat het juist belangrijk is om te accepteren dat je bent wie je bent in het echte leven.
  • Het verbieden van telefoons of internet heeft geen zin. Zonder telefoon leven is haast niet mogelijk. Praat in plaats daarvan over hoe ze hun telefoon gebruiken en waarvoor ze het inzetten.
  • Interesseer je voor dat waar je kind mee bezig is, maar zeg wel dat ze niet alles even serieus moeten nemen.
  • Praat over wat realistisch is en wat niet zodat ze de boel kunnen relativeren

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.