EditieNL

Nederland plakland: we houden van zegeltjes

22 december 2015 14:36 Aangepast: 22 december 2015 19:26
Beeld © EditieNL

De spaarzegels vliegen ons om de oren – en we vinden het nog leuk ook. Nederland is een plakland. Waar komt die voorliefde voor zegels vandaan?

Een diner of bestek bij Albert Heijn, Rentepunten die je kunt inzetten bij ING, en vergeet natuurlijk de good-old Freebees en Airmiles niet. Tegenwoordig is alles 'spaarbaar'.

Niet eerlijk
Maar: de consumentenbond vindt dat er nogal wat aan mankeert. "Je spaart voor een bestekset of een koffiezetapparaat die op internet veel goedkoper te krijgen zijn dan bij de spaaractie", verklaart een woordvoerder van de Consumentenbond. "En veel zegels verlopen in de loop der tijd weer." Dat zijn dan ook meest gehoorde klachten die de bond krijgt.

Waarom blijven we erin trappen? Zegeltjes zijn verslavend. Ze gaan al jaren terug, zegt Cor Molenaar, marketingdeskundige. "In de jaren '50 had je al spaarzegels bij lokale bakkerijen en slagers. Het is altijd heel succesvol geweest, later kwamen de airmiles, de Edah-klantenkaart, enzovoort." Het sparen werkt volgens Molenaar zo goed omdat je iets fysieks in handen hebt. "Een airmile voelt anders dan een zegel op een spaarkaart."

Mentaliteit
Sylvester Engel heeft een spaarzegelbedrijf. Sinds 1948 drukt de familie de zegels al voor lokale bakkers en slagers. "Die zegels zijn belangrijk", aldus Engel. "Mensen vinden het ook fijn dat het niet digitaal is: voor een spaarkaart hoef je je gegevens niet af te staan."

En het hoort bij de Nederlanders. Molenaar: "Sparen is echt een Hollands fenomeen. We houden van sparen en kortingen."

Meer weten? Vanavond, Editie NL, 18.15 uur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer op Rtlnieuws.nl: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore