Ga naar de inhoud
EditieNL

Puur Himalayazout: pure onzin?

Allerlei soorten zout. Beeld © iStock

Himalayazout, Hawaïaans zongedroogd zout, Keltisch zeezout... Een beetje 'foodie' komt tegenwoordig eigenlijk niet meer weg met een ouderwetse pot keukenzout. Vaak hangt er wel een prijskaartje aan dat exclusieve zout. Maar is het dat wel waard?

Trap er niet in, zegt het Voedingscentrum, want het is één grote marketingtruc. "Keltisch zeezout, Himalayazout, dat is echt de grootst mogelijke onzin", zegt Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum. "Zout is zout! Het is puur een marketingding. Het wekt de indruk dat het bijzondere zout gezonder is dan normaal zout, maar dat is helemaal niet zo."

Natrium 
Het hoofdbestanddeel van al die soorten zout blijft natrium, legt Van der Ploeg uit. "Ook bij zout uit de Himalaya of bij Keltisch zeezout. Het is net zo zout en slecht als keukenzout. En het is ook nog eens duurder. Niet doen dus."

Bovendien krijgen we al meer dan genoeg zout binnen. Voor alle volwassenen geldt het advies om niet meer dan 6 gram zout per dag binnen te krijgen, maar gemiddeld werken we elke dag zo'n 9 gram zout naar binnen. "En 80 procent van het zout dat we binnenkrijgen zit al in ander voedsel, zonder dat je er zelf zout aan toevoegt dus", zegt Van der Ploeg.

Lekkerder?
Toch zijn veel 'foodies' fan van de grote korrels zeezout of het roze Himalayazout. Zo ook blogger Leonie ter Veld van 'Gewoon wat een studentje 's avonds eet'. Maar zij gebruikt het bijzondere zout niet omdat het gezonder zou zijn. "Waar ik naar kijk, is de smaak. Ik vind echt wel dat Himalayazout lekkerder smaakt, dat is écht anders. En natuurlijk betaal je meer omdat het in een mooi potje zit met een mooi etiket er op."

​Ook de Allerhande van Albert Heijn duikt deze maand in zout van alle hoeken van de wereld. Albert Heijn geeft aan dat ze iets bijzonders willen toevoegen aan hun schap. "Iets dat inspeelt op een trend. Uiteindelijk is het aan de consument of zij hier behoefte aan hebben, en voor willen betalen."

Vergelijking
Betalen, dat doe je er inderdaad voor. Zo betaal je voor een potje van 125 gram Keltisch zeezout of Hawaii Black zout van het merk Brun & Renard 4,50 euro. Ter vergelijking: een bus keukenzout van 500 gram, dus vier keer zoveel zout, krijg je bij Albert Heijn al voor 0,57 euro. 

Verslaggever Annemarie Landman neemt vandaag de proef op de som: proeven mensen het verschil tussen exclusief Himalayazout of gewoon keukenzout? Het resultaat van de test zie je vanavond in de uitzending van Editie NL. 

Meer op rtlnieuws.nl: