Ga naar de inhoud
EditieNL

Melania weigert handje Trump: 'De waarheid komt altijd boven door lichaamstaal'

Melania weigert de uitgestoken hand van Donald Trump Beeld © ANP

Donald Trump en zijn vrouw Melania hebben de afgelopen dagen voor veel commotie gezorgd. Niet vanwege uitspraken of iets dergelijks, maar over hoe ze met elkaar omgaan. Melania lijkt op twee momenten de hand van Donald te weigeren. Probeert haar lichaamstaal ons iets te zeggen?

De eerste video die opdook, is genomen tijdens een bezoek aan Tel Aviv. De tweede video is genomen in Rome, nadat de twee het vliegtuig uitstappen. Beiden keren lijkt Donald zijn hand aan te bieden aan zijn vrouw, maar weigert ze deze. 

Melania loopt niet mee

Wat is hier nou precies aan de hand? We vroegen het lichaamstaaldeskundige Denise Dechamps: "Normaal gesproken als je liefde voor elkaar voelt, alleen al bij vrienden, dan wil je dichtbij die persoon zijn. Ik vind het gek dat ze regelmatig niet die toenadering zoeken, zelfs als ze al bij elkaar zijn."

Om hier zeker van te zijn, heeft Dechamps de video's zorgvuldig geanalyseerd. Wanneer de Trumps op de eerste video samen over de rode loper lopen, vindt ze de afstand opvallend. "Melania loopt niet mee met de groep", zegt ze. "In een groepje doe je meestal een stapje harder om bij elkaar te lopen. Zij loopt er een stukje achter en doet niet haar best."

Een vluchtroute

Melania komt dus niet in de buurt van Donald en wanneer hij zijn hand aan haar aanbiedt lijkt het erop alsof zij deze een tik geeft. "Het kan een tikje zijn of Donald trekt zijn hand net iets eerder weg", vertelt Dechamps. "Als dat tweede het geval was, zou je alsnog verwachten dat zij zou reageren, maar ze kijkt weg. Daarvoor steekt Donald zijn hand lange tijd naar haar uit, maar ook daar doet zij niks mee."

Bij de tweede video zie je het stel uit een vliegtuig stappen. Donald biedt weer zijn hand aan en Melania haalt haar hand door het haar. "Het lijkt wel een vluchtroute. Nog een keer je hand wegtrekken zou opvallen, maar dit is een goed alibi. Ook raakt ze met haar linkerhand, de rechterkant van haar lichaam aan, wat betekent dat ze tijd rekt. Of dat doet ze omdat haar rechterhand de reling stevig vasthoudt."

Niet op één lijn

Wanneer de hand van Donald weer wordt geweigerd, legt hij zijn hand op haar rug. "Als je iemand liefhebt en die persoon raakt jou aan, dan zoek je contact terug: oogcontact of een glimlach. Melania kijkt niet, haar hoofd is zelfs iets van hem weggedraaid en de focus ligt niet op hem. Het kan ook zijn dat ze op een ongelukkig moment zijn gefilmd en dat ze daarna nog toenadering zochten bij elkaar."

Waar deze afstand dan precies aan ligt, weet Dechamps niet. "Zij komt van een andere cultuur, misschien een stukje cultuurverschil", zegt ze. "Maar toch hebben ze hier van tevoren veel training over gekregen en zouden ze op een lijn moeten zitten."

Obama's

Dit presidentskoppel is een groot verschil met de Obama's, die vaak hand in hand en knuffelend te zien waren. "Ik wil niet te veel speculeren over de relatie van de Trumps, maar ze laten een andere lichaamstaal zien dan de Obama's. En hoe getraind je ook bent, de waarheid komt altijd boven door lichaamstaal."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.