EditieNL

Veel stappentellers zijn niet betrouwbaar, maar welke dan wel?

28 januari 2016 13:08 Aangepast: 19 mei 2016 14:22
Archieffoto jogger met activity tracker. Beeld © iStock

Heb je 100 of 120 meter gelopen? En 500 of 600 calorieën verbrand? De resultaten die hardloopapps en activity trackers geven, zijn soms totaal verschillend. Niet helemaal betrouwbaar dus. Welke trackers zijn wél goed?

"Bedrijven gebruiken verschillende formules om te berekenen hoeveel calorieën je verbrandt", zegt medisch bioloog Martijn de Groot. En die formules geven ze niet prijs. "Je moet die apps dus niet blind vertrouwen, er zit altijd een foutmarge op."

Niet om je pols dragen
Ook geven activity trackers om de pols niet zo’n goede indicatie van hoeveel meters je loopt, vooral bij een lagere snelheid, zegt De Groot. En een stappenteller om je pols meet vooral wat je bovenlichaam doet, niet wat je benen doen.

"Je kunt een activity tracker of stappenteller eigenlijk beter op je lichaam of in je broekzak dragen. Dan is het aantal stappen dat je zet veel beter te voorspellen." Maar ook dan zit er nog een foutmarge op, zegt De Groot. "Je moet echt terughoudend zijn om zo’n ding te vertrouwen."

Betrouwbare gadgets
Het onderzoeksinstituut waar De Groot werkt, deed onderzoek naar meerdere trackers op de markt. "De goedkoopste blijkt één van de beste en de duurste is juist niet goed." Zo zijn de Moves app voor de iPhone en de Nike Fuelband het minst accuraat en betrouwbaar.

Deze apps geven volgens Quantified Self Institute wel een goede indicatie van hoeveel meters je hebt afgelegd en hoeveel calorieën je hebt verbrand:

Wil je weten hoe betrouwbaar de verschillende tellers precies zijn? Verslaggever Steven heeft er een paar getest:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore